Bănci și Asigurări

BCR majoreaza dobanzile la depozite

BCR majoreaza dobanzile la depozite

Dan Bunea spune ca banca a avut in semestrul I venituri nete din dobanzi cu 30% mai mari

04.10.2006, 19:53 55

BCR, cea mai mare banca de pe piata, majoreaza astazi ratele dobanzilor la depozitele la termen in lei, a declarat Dan Bunea, vicepresedintele bancii, responsabil cu Trezoreria. In acelasi timp, el spune ca "este de urmarit in piata tendinta de crestere a costului creditelor, care a aparut deja".
La jumatatea acestui an, BCR detinea o cota de 32,4% din piata depozitelor pentru persoane fizice, majorarea dobanzilor fiind cea mai importanta miscare facuta in decurs de mai multe luni de bancile care pot influenta comportamentul de economisire al publicului.
Nivelul exact al majorarilor urmeaza sa fie stabilit astazi de Comitetul de active si pasive al bancii, fiind de asteptat cresteri diferentiate in functie de scadente, cu pana la un punct procentual.
In prezent, BCR ofera dobanzi la depozite intre 6% la scadenta de o luna si 7,5% la scadenta de un an, dobanda ajungand la 8% in cazul depozitelor pe doi ani. Dobanzile sunt mai mari decat ratele standard oferite de principalii concurenti - BRD si Raiffeisen, dar mai mici decat cele practicate de alte banci puternice pe piata de retail precum Banca Transilvania, Bancpost sau CEC. Luna trecuta, BRD, a doua banca de pe piata, a lansat o oferta de depozite pe sase luni cu o dobanda fixa de 7,75% pe an.
De-abia in vara dobanzile la depozite au redevenit real pozitive, ca urmare a scaderii inflatiei, dupa mai bine de un an in care depozitele la termen in lei nu au mai adus castiguri reale, rezultand o adevarata prabusire a economisirii.
Cat priveste cresterea costului creditelor despre care vorbeste Dan Bunea, aceasta poate fi resimtita deja si de clientii BCR cu credite ipotecare in lei si in euro indexate la rate de referinta precum BUBOR si EURIBOR si care au inregistrat majorari in ultimele luni. BRD si Banca Romaneasca au majorat recent si dobanzile la creditele in lei pentru nevoi personale, cu 1-1,5 puncte procentuale.
Bunea spune ca BCR a incasat in semestrul I venituri nete din dobanzi de 238 mil. euro, in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada din 2005. Banca nu a facut publice rezultatele financiare pe primele sase luni "din motive de strategie". Pe langa majorarea dobanzilor la depozite, BCR se pregateste sa atraga lei de pe piata prin lansarea unei emisiuni de obligatiuni a carei valoare poate urca pana la 575 mil. lei (peste 160 mil. euro).
"Avem in vedere o scadenta de trei, patru sau cinci ani si o dobanda cel mai probabil fixa. Pretul de emisiune ar putea fi cu discount, la 97-98%", a declarat Dan Bunea. El spune ca banii urmeaza a fi folositi pentru cresterea sustinuta a portofoliului de credite.
"Nu poti finanta credite pe 15-25 de ani doar cu depozite atrase pe o luna", afirma Bunea. Saptamana viitoare, marti, miercuri si joi, banca va organiza un turneu de prezentare a emisiunii in fata investitorilor de la Bucuresti, Viena si Londra, BCR asteptandu-se sa suscite un interes foarte mare din partea investitorilor straini.
"S-ar putea sa vedem ca valoarea este prea mica, dar vom face reglajul din dobanda. Cred ca un procent semnificativ din subscriere va veni de la fonduri straine de investitii, dar si de la fondurile locale", a afirmat Bunea.
Obligatiunile urmeaza sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti. Emisiunea va fi organizata de BCR Securities, banca beneficiind si de sprijinul Erste Bank, viitorul actionar majoritar. Orientativ, perioada pentru subscriere va fi 20-30 octombrie. Bunea crede ca dobanda care va fi stabilita ar putea parea prea mica investitorilor romani neinstitutionali, insa pentru straini "randamentul poate fi spectaculos", datorita potentialului de apreciere a leului.
Cat priveste scadenta de maximum 5 ani, Bunea sustine ca "pe 10 ani n-ar fi cumparat nimeni nici la 300% dobanda", din cauza ca nu exista pret de referinta pentru scadente lungi si nici o piata lichida.
Emisiunea BCR ar putea deveni un standard important pentru celelalte doua banci care se pregatesc sa iasa pe piata - BRD si Raiffeisen. BRD vrea sa emita obligatiuni in limita unui plafon de 500 mil. euro sau echivalentul in lei, in timp ce Raiffeisen are in vedere o emisiune in lei, pe trei-cinci ani si cu dobanda fixa, luand in calcul si listarea pe o bursa straina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO