Bănci și Asigurări

BCR plateste dividende de 110 milioane de euro

BCR plateste dividende de 110 milioane de euro

Click pentru imaginea intreaga

24.04.2007, 18:41 34

Cea mai mare banca de pe piata, BCR, va plati dividende aferente anului 2006 in valoare de 367,9 milioane de lei, reprezentand aproape 110 milioane de euro la cursul actual, respectiv in crestere cu circa 2,2% in lei fata de 2005, conform hotararii de ieri a AGA care a validat propunerea managementului. In euro, valoarea dividendelor este mai mare cu 6,7% datorita intaririi leului.
Valoarea dividendului pe actiune este de 0,4642 lei (circa 14 centi) pentru o actiune cu valoarea nominala de 1 leu, fata de 0,4541 lei/actiune in 2005.
BCR a obtinut anul trecut un profit net de 783 mil. lei (232 milioane de euro), in crestere cu circa 5,5% in termeni reali fata de anul precendent. Din profit au fost deduse 120 mil. lei care vor intra in fondul pentru riscuri bancare generale, ramanand un profit de repartizat de 662 mil. lei, din care o cota de 55,56% va fi distribuita sub forma de dividende. Dividendele reprezinta astfel 46,9% din profitul net total, fata de o limita minima de 40% acceptata de Erste prin contractul de privatizare.
Dividendele urmeaza sa fie distribuite conform structurii actionariatului de la 31 decembrie 2006. Structura era urmatoarea: Erste - 69,148%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Moldova - 6%, SIF Transilvania - 6%, SIF Muntenia - 6%, SIF Oltenia - 6,1175%, MEI Roemenie en Bugarije Fonds - 0,021%, Middle Europe Opportunity Funds II - 0,013%, HTI Valori Mobiliare - 0,013%, Certinvest - 0,00012%, persoane fizice - 0,684% (fata de 8% in 2005).
Marea majoritate a salariatilor BCR au hotarat la sfarsitul anului trecut fie sa-si vanda actiunile BCR, fie sa le schimbe cu actiuni Erste in asteptarea listarii bancii austriece la Bucuresti in cursul acestui an.
Erste castiga astfel circa 76 de milioane de euro din participatia la capitalul BCR, in timp ce SIF-urile vor incasa peste 33 de milioane de euro. Pretul unei actiuni Erste pe bursa de la Viena a crescut ieri cu peste 1%, ajungand la 60 de euro, maximul zilei fiind de 60,12 euro. Salariatii BCR detin circa 1% din actiunile Erste, iar previziunile analistilor indica un potential de crestere a pretului pana la peste 70 de euro anul acesta.
BRD, a doua mare banca de pe piata si listata la Bursa, plateste un dividend de 0,3672 lei/actiune, la o cota de repartizare de 39% dintr-un profit net de circa 186 mil. euro.
Actionarii BCR reuniti in AGA au aprobat ieri si o noua componenta a Consiliului de Supraveghere al bancii, in care cele cinci SIF-uri nu au inca niciun reprezentant desi le revin doua locuri din sapte.
Mandatele fostilor membri - Teodor Mihaescu, din partea SIF Muntenia, si Mihai Fercala, din partea SIF Transilvania, au expirat, iar in cadrul AGA de ieri SIF-urile au nominalizat patru candidati, desi Actul Constitutiv in vigoare al BCR prevede ca toti cei cinci actionari trebuie sa se coordoneze pentru a propune numai doi candidati, conform grilei de repartizare a locurilor din Consiliu. In momentul in care SIF-urile vor ajunge la un acord asupra celor doua nominalizari necesare, va fi convocata o noua AGA pentru validare.
Noua componenta a Consiliului de Supraveghere al BCR este: presedinte - Andreas Treichl, CEO al Erste Bank; vicepresedinte - Peter Kisbenedek, CFO al Erste Bank; Herbert Juranek, directorul Departamentului de Organizare & IT al Erste Bank; Bernhard Spalt, directorul managementului de risk al Erste Bank si Daniel Daianu, profesor de economie. Membrii Consiliului au mandat de trei ani.
Noul Consiliu de Supraveghere s-a reunit ieri in sedinta si l-a numit pe Manfred Wimmer, fost vicepresedinte al Consiliului, ca membru in Comitetul Executiv al BCR.
Wimmer este directorul Departamentului de Consolidare si Dezvoltare Strategica al Grupului Erste Bank si a fost insarcinat cu supervizarea proiectului de integrare si dezvoltare a BCR in momentul in care austriecii au preluat banca in toamna trecuta. Numirea sa trebuie aprobata de Banca Nationala, Comitetul Executiv al BCR ajungand apoi sa numere sapte membri, respectiv un numar impar asa cum cere Legea societatilor comerciale in noua forma.
"Rolul meu in cadrul BCR a fost si pana acum de a coordona procesul de integrare a bancii in Grupul Erste Bank. Implicarea mea activa in viata de zi cu zi a BCR va impulsiona in continuare acest proces", a declarat Wimmer. Presedintele executiv al BCR este Nicolae Danila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO