Bănci și Asigurări

BCR reduce dobanzile la depozitele in lei spre nivelul de 7% pe an

17.02.2010, 23:04 25

BCR, cea mai mare banca locala, a redus dobanzile standard ladepozitele in lei pentru clientii persoane fizice cu jumatate panala trei sferturi de punct procentual, asezandu-le acum pe palierulde 7% pe an.

Miscarea vine la scurt timp dupa semnalul dat de BancaNationala, care a redus la inceputul lunii dobanda-cheie la lei cujumatate de punct procentual, la 7% pe an. Toate bancile si-auajustat vizibil dobanzile de la inceputul anului (cand inca maiputeau fi gasite oferte de 10%-11% pe an), odata cu scaderearatelor si pe piata interbancara. Totusi, dintre marii jucatori,majoritatea sunt inca pe palierul de 8%.

"Dobanzile standard sunt acum intre 7% si 7,8% pe an, pentruscadentele de pana la un an. In paralel, am reactivat un produs maivechi, un depozit pe doi ani, la care dobanzile sunt de 8,25% pe anla lei si 3,5% pe an la euro", spune Sorin Mititelu, directoruldirectiei Dezvoltare afaceri si produse retail din BCR. Nivelul dedobanda este fix pe toata perioada de constituire a depozitului. Ladepozitele cu dobanda variabila, ratele oferite sunt insa mult maimici, fiind cuprinse in intervalul 4,75%-6,65% pe an. Banca nu amodificat, cel putin pentru moment, dobanzile la credite, pe carele ajustase insa in ianuarie. Orientarea spre scadente mai lungi aeconomiilor clientilor este una din directiile strategice ale BCRpentru anul acesta, in conditiile in care la nivelul pieteimaturitatea medie a unui depozit este de sub trei luni.

"In realitate, aceste economii sunt pastrate o perioada mailunga, dar se alege un produs cu maturitate scurta pe ideea caexista o mai mare adaptabilitate la modificarile de dobanda dinpiata. Acum exista insa o predictibilitate mai buna, in procesul deconvergenta la zona euro, dobanzile trebuie sa intre pe un trend descadere. Existand mai multe referinte, va exista si o motivatierationala de a alege maturitati mai lungi si de a diversificaportofoliul de produse de economisire", considera Mititelu.

In mod normal, depozitele cu maturitati mai mari ar trebui saaduca clientilor dobanzi mai mari, banca platind o prima delichiditate. In prezent, din cauza perspectivelor de scadere adobanzilor, unele banci prefera insa sa plateasca dobanzi mai maripentru depozitele cu scadente mai scurte (de trei-sase luni), intimp ce pentru perioadele mai lungi ratele sunt mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO