Bănci și Asigurări

BCR: Schimbarea legislatiei pensiilor private e incorecta

29.10.2007, 18:41 14

Schimbarea procedurilor de validare a clientilor la pensiile private obligatorii (pilonul II) la mai bine de o luna dupa startul procesului de vanzare este incorecta, considera BCR, una dintre cele 18 companii de administrare de pe piata.
Pana acum, daca un client semna un act de aderare cu un fond de pensii, administratorul acestui fond putea fi sigur ca va pastra acel client doar dupa validarea finala, de dupa 17 ianuarie 2008. Acum, dupa ce Comisia de Pensii Private (CSSPP) a schimbat legislatia, inca doua validari definitive vor avea loc, la 15 noiembrie si 15 decembrie. Validarea definitiva a unui client inseamna ca orice act de aderare pe care acesta il semneaza ulterior este nul de drept.
"Schimbarea regulilor in timpul jocului este inacceptabila, indiferent de motivatii. Suntem printre cei care au sustinut cu tarie regula 'primul venit, primul servit', dar aceasta trebuia acceptata de Comisie si reglementata inainte de inceperea perioadei de aderare", a declarat pentru ZF Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al grupului BCR.
Inainte de 17 septembrie, marea majoritate a companiilor de administrare sustineau ca primul act de aderare semnat de un client trebuie sa fie cel valabil, iar restul sa fie nule.
"Nu este corect sa schimbi o regula in timpul unei campanii, stabilind in acest fel avantaje pentru unii sau altii. Noi ne-am construit procedurile de lucru pe baza legislatiei vechi, iar aceasta modificare ne dezavantajeaza", a comentat si Simona Ditescu, CEO al companiei de pensii a BCR.
Pentru participantul corect si bine informat, spune ea, schimbarea de legislatie practic nu aduce nimic nou, pentru ca acel participant oricum nu ar fi semnat cu mai multe fonduri de pensii.
Chiar si validarea tuturor clientilor la fiecare doua saptamani ar fi fost buna, daca regula ar fi fost valabila pentru toata lumea, inca de la inceput, afirma Ditescu. Noile reguli, spune BCR, dezavantajeaza companiile de administrare care au proceduri mai lente si s-au pus mai greu in miscare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO