Bănci și Asigurări

BCR se pregateste sa dea tonul scaderii dobanzilor la credite

06.09.2004, 00:00 128

BCR va opera o reducere a dobanzilor la lei in perioada urmatoare, in linie cu scaderea dobanzii de interventie operata de BNR saptamana trecuta, cu o amplitudine mai ridicata pe partea creditelor in lei.
"Primele efecte ale devizei BNR s-au resimtit pe piata interbancara, la depozitele atrase overnight (de o zi) si la titlurile de stat, unde randamentele au scazut cu 0,5-1 puncte procentuale. Acum este de asteptat ca si in relatia cu clientela sa se inregistreze reduceri", a afirmat Remus Serban, analist in cadrul Departamentului de trezorerie al BCR.
"Vom vedea mai rapid o relaxare a nivelului dobanzilor la creditele in lei, undeva in palierul operat de BNR", a mentionat Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR. Acum o saptamana BNR a redus cu 0,5 puncte procentuale, pana la 18,75% dobanda de interventie, respectiv dobanda platita bancilor pentru depozitele atrase la o luna. In acelasi timp, BNR a majorat rata rezervelor minime obligatorii in valuta (fondurile care trebuie depuse de banci la BNR din totalul resurselor atrase) de la 25% la 30%. Prin aceasta masura Banca Centrala incearca sa descurajeze creditarea in valuta, avand in vedere ca peste 60% din creditele acordate de banci sunt in valuta, iar aceasta tendinta este in crestere deoarece este mult mai rentabil in acest moment sa iei un credit in valuta, avand in vedere diferenta de dobanda fata de lei. Un credit in lei este de doua ori mai scump decat unul in euro sau dolari.
Fiind cea mai mare banca de pe piata, miscarile BCR sunt atent urmarite de celelalte banci si constituie un reper. Cu toate ca BNR a operat o reducere a dobanzii de interventie de 2,5 puncte procentuale intr-o perioada scurta, bancile nu au urmat acelasi trend. Neavand nici o presiune externa, pe partea necesarului de lichiditate sau pe partea de creditare, bancile nu se misca atat de repede.
"Reducerea dobanzilor tine de politica fiecarei banci, pe partea de atragere de resurse si plasamente, cat si de obiectivele de profitabilitate", spune Remus Serban.,
In acest moment dobanzile platite de banci la depozite se ridica intre 12-18% pe an, in tinmp ce la credite, dobanzile se situeaza intre 24-35%. Creditarea catre populatie a crescut exponential in ultimii doi ani, in special pe partea creditelor de consum pentru achizitia de bunuri de folosinta indelungata si a creditelor imobiliare sau ipotecare, inasprirea conditiilor de acordare a creditelor de catre BNR a mai franat acest proces.
BCR detine 37% din piata pe partea de credite acordate persoanelor fizice. "Mentinerea pozitiei in piata se face destul de greu, avand in vedere concurenta", spune Alin Nitu, director executiv adjunct la Directia Credite retail persoane fizice. Ca pondere la BCR, creditele de trezorerie pentru nevoi personale  are o cota de 30%, creditele pentru locuinte detin 30-35%, iar creditele pentru bunuri de folosinta indelungata 15-18%.
"Nu stam atat de rau la restante, ca in celelalte tari din jur. La noi restantele pe persoane fizice reprezinta 0,25% din totalul creditelor acordate. Aceste restante cresc si vor creste", a mentionat Bogdan Tanase, sef serviciu la Directia Credite retail persoane fizice.
BCR detinea la sfarsitul anului trecut o cota de 38% din sistem pe partea de economii atrase de la populatie, cu 80.200 mld. lei; la finalul lui iulie soldul economiilor a ajuns la 90.200 mld. lei, totalul pe sistem fiind de 242.000 mld. lei.
"Constatam o mutatie a termenlor de depozit in sensul ca populatia se indreapta spre scadentele mai lungi. E o crestere lenta dar sigura", a mentionat Bogdan Tanase. Avand in vedere ca dobanzile sunt in scadere, este mai bine acum sa-ti depui banii pe un termen mai lung la o dobanda fixa pentru a nu fi afectat de reducerile operate de banci.
De la inceputul acestui an,  BCR si-a indreptat mai mult atentia catre creditarea IMM-urilor si a comunitatilor locale, avand in vedere ca pe acest segment intra si vor intra importante fonduri europene. "Evolutia IMM-urilor nu a fost spectaculoasa in ultimii ani, dar acest segment s-a structurat si consolidat. Daca inainte comertul detinea ponderea cea mai mare in creditele acordate IMM-urilor, acum s-a produs o basculare, zona industriala a trecut pe primul loc, iar aceasta tendinta se mentine. IMM-urile iau credite pe zona de investitii, de procesare cu valoare adaugata mare. IMM-urile au inceput sa abordeze mai mult exportul, se preocupa mai mult de calitatea productiei. Nivelul de profitabilitate a IMM-urilor creste, iar sanatatea financiara este mult mai buna", a mentionat Constantin Cojocaru, director executiv adjunct al Directiei de Creditare.
Piata creditelor acordate direct sau prin emisiuni de obligatiuni comunitatilor locale a crescut foarte mult in ultimul timp.
Soldul creditelor acordare de BCR comunitatilor locale a crescut de patru ori, ajungand la 4.000 mld. lei. "??? de la aceste comunitati se regasesc ulterior la nivelul IMM-urilor", a mentionat Cojocaru. Piata de obligatiuni a ajuns la 926 mld. lei, din care BCR a intermediat 622 mld. lei. "Obligatiunile municipale completeaza oferta de creditare clasica", a spus Andrei Sfaraiala, analist la BCR Securities.
"Riscul este mai redus aici decat la creditarea companiilor", spune Constantin Cojocaru. cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO