Bănci și Asigurări

BCR strange 400 mil. dolari la o marja de 0,725% peste LIBOR

01.02.2005, 00:00 24



Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut o marja de numai 0,725% peste dobanda de referinta LIBOR la creditul sindicalizat in valoare de 400 milioane de dolari pe care il va atrage in perioada urmatoare prin intermediul a patru banci de investitii.



Aranjorii mandatati ai tranzactiei sunt Bank Austria Creditanstalt, Calyon - banca de investitii a grupului francez Credit Agricole, Citibank si sucursala londoneza a bancii germane WestLB.



Cele patru banci s-au angajat sa asigure subscierea integrala a imprumutului. Potrivit anuntului BCR, operatiunea de selectare a ofertelor bancilor interesate sa participe sindicalizare va fi initiata la inceputul acestei luni.



Creditul in valoare de 400 milioane de dolari va fi disponibil si pentru trageri in euro, in functie de nevoile BCR.



Jumatate din bani vor fi folositi pentru rambursarea anticipata a creditului sindicalizat in suma de 200 milioane de dolari contractat in urma cu un an, pe 23 martie 2004, iar restul pentru scopuri generale de finantare a operatiunilor bancii.



BCR a sindicalizat, anul trecut, un imprumut international de 100 de milioane de dolari, care a fost suprasubscris. La acea data, banca a acceptat sa ridice plafonul creditului pana la 200 de milioane de dolari, in conditiile unei dobanzi cu doua puncte procentuale peste rata LIBOR (dobanda interbancara pe piata londoneza).



Termenii in care a fost contractat noul credit sunt similare finantarii de anul trecut. Imprumutul are o maturitate de cinci ani, cu o perioada de gratie de patru ani, interval de timp in care banca va plati numai dobanda.



In urma cu o saptamana, calificativul de risc al BCR, cea mai mare banca romaneasca, a fost imbunatatit cu o treapta de agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P), de la B+ la BB-. Perspectiva de rating este stabila.



Cresterea ratingului a venit ca urmare a imbunatatirilor in mediul de operare al bancii si reflecta diminuarea riscurilor inca peste medie care sunt prezente in economia romaneasca.



Potrivit S&P, noul calificativ acordat BCR este si urmarea consolidarii structurii operationale si organizationale a bancii, in perspectiva privatizarii sale, reflectand totodata asteptarile pozitive in privinta profitabilitatii institutiei de credit.



Totusi, ratingurile BCR sunt constranse de nivelul considerat "ridicat" al creditelor neperformante, chiar daca - in anul 2003 - ponderea acestora a scazut la 11,7% din soldul brut, conform standardelor internationale de contabilitate.



Agentia de evaluare financiara apreciaza insa si faptul ca portofoliul de credite al BCR s-a diversificat in ultima perioada, proportia celor acordate institutiilor de stat fiind in scadere.



Alti factori restrictivi pentru evolutia calificativelor bancii sunt concurenta sporita din sectorul bancar, in special din partea institutiilor straine de credit, presiunile asupra marjelor de profit, precum si riscul informational.



Ultimele evaluari ale S&P sustin accesul BCR la finantare externa in conditii avantajoase, in conditiile in care credibilitatea bancii este sustinuta si de prezenta printre actionari a BERD si IFC.



Imprumutul de 400 milioane de dolari care va fi obtinut in zilele urmatoare nu beneficiaza de garantii din partea Ministerului Finantelor si este cel mai mare credit sindicalizat contractat.



Potrivit unor estimari, activele BCR s-au apropriat la sfarsitul anului trecut de 6 miliarde de euro in urma unei cresteri cu circa un miliard fata de 2003. Potrivit unor date preliminare, profitul net al bancii calculat conform standardelor internationale de contabilitate a urcat la circa 151 de milioane de euro. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO