Bănci și Asigurări

BCR: Unii angajatori pun bete in roate pensiilor facultative

BCR: Unii angajatori pun bete in roate pensiilor facultative

Florina Vizinteanu, CEO al BCR Asigurari de Viata

11.10.2007, 20:31 67

O parte dintre angajatori refuza sa vireze contributia catre fondurile de pensii private facultative (pilonul III) alese de angajati, incalcand astfel legea, sutine Florina Vizinteanu, CEO al BCR Asigurari de Viata.
Daca un salariat adera la un fond de pensii private facultative, atunci angajatorul sau este obligat sa vireze lunar catre acel fond contributia ceruta de angajatul respectiv, conform legii pensiilor facultative. Multi angajatori refuza insa virarea contributiilor, dand vina pe eventuale costuri suplimentare sau invocand alte scuze, declara Florina Vizinteanu.
"In acest moment avem peste 1.200 de acte de aderare la fondul nostru de pensii facultative pentru care nu putem incasa contributiile, din cauza refuzului angajatorului", a afirmat ieri sefa BCR Asigurari de Viata, in cadrul unui seminar organizat de Business Standard si grupul BCR.
"Angajatorii fie uita, fie nu vor sa plateasca aceste contributii, invocand de multe ori costurile suplimentare sau alte motive", spune Vizinteanu. In aceasta situatie, "scuza" cea mai frecventa a angajatorilor este ca le creste sarcina administrativa si ca au nevoie de oameni sau fonduri in plus pentru a gestiona situatia. In realitate, virarea acestei contributii presupune doar un ordin de plata in plus, spun companiile de administrare.
In acest moment sunt active pe piata sapte fonduri de pensii facultative. Daca sapte angajati ai unei companii aleg fiecare sa adere la unul dintre aceste fonduri, atunci angajatorul trebuie ca in fiecare luna sa realizeze cate un ordin de plata in plus, pentru fiecare angajat (adica fiecare fond) in parte, luand in considerare nivelul contributiei comunicat de fiecare angajat. In plus, datorita deductibilitatii fiscale a contributiilor la aceste fonduri (in limita a 200 de euro pe an), problema devine si mai complicata pentru angajatori, care trebuie sa aiba un sistem informatic (soft) de gestiune a salariilor pentru a face fata obligatiilor legale. Din aceste motive, o buna parte din angajatori nu vireaza contributiile.
Desi legea stipuleaza aceasta obligatie, pana ieri nu era prevazuta insa nicio sanctiune pentru refuzul virarii contributiilor. Ieri insa, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (care completeaza legea pensiilor facultative) prin care acest refuz este considerat contraventie si sanctionat cu amenda si alte masuri asemanatoare. BCR Asigurari de Viata nu este insa singurul administrator de pensii private facultative care s-a confruntat cu aceasta problema din partea angajatorilor. Atat Allianz-Tiriac Pensii Private, cat si ING Asigurari de Viata, doi dintre ceilalti administratori de pensii facultative, declara ca au intampinat probleme asemanatoare: unii angajatori refuza pur si simplu sa vireze contributia catre fondurile private de pensii.
Ion Giurescu, vicepresedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, spune ca noile sanctiuni introduse in lege ar putea fi suficiente pentru rezolvarea problemei. "Speram ca noile sanctiuni sa rezolve problema refuzului angajatorului", a declarat el.
Fata de o estimare de piata de 250.000 de clienti, facuta la inceputul anului, numarul actual de clienti la pensiile facultative este de numai 25.000, conform unor estimari de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO