Bănci și Asigurări

BCR: Vom vinde credite relaxate pana la sfarsitul lunii

14.06.2007, 18:30 18

BCR, cea mai mare banca din sistem, va incepe sa vanda credite "relaxate" pana la sfarsitul acestei luni, in conditiile in care a primit avizul BNR pentru normele proprii de creditare.
Banca va accepta un grad de indatorare de pana la 65% pentru clienti, in functie de profilul de risc (stabilit prin analiza de tip scoring) si comportamentul la plata (daca a mai inregistrat restante in trecut).
Capacitatea de indatorare se va calcula in functie de veniturile eligibile, stabilite prin deducerea din castigurile totale a unui cos de cheltuieli de subzistenta si alte obligatii lunare de plata. Valoarea cosului va fi stabilita in functie de numarul de membri ai familiei, fiind diferentiat pe regiuni geografice si in functie de tipul localitatii de domiciliu (resedinta de judet, alte orase, mediu rural). Potrivit unor surse citate de Mediafax, valoarea standard a cosului va fi cea recomandata de BNR, de 735 de lei pentru o familie, aceasta urmand sa fie ajustata in functie de profilul geografic.
Banca nu a furnizat un exemplu de calcul, mentionand ca "suma exacta ce poate fi imprumutata va fi stabilita pentru fiecare solicitant". La stabilirea capacitatii de indatorare, BCR va lua in considerare si veniturile a pana la 4 coplatitori interni (persoane care locuiesc impreuna cu solicitantul si semneaza contractul de credit in calitate de coplatitori). In cadrul familiei sunt inclusi sotul, sotia si copiii aflati in intretinere. Sub noile norme, BCR va solicita avans curprins intre 0% si 25%, in functie de tipul creditului. Banca nu mai solicita acoperirea cu garantii a creditelor imobiliare in proportie de 133%, minimul acceptat fiind insa de 80%. Pentru creditele de consum gradul de acoperire cu garantii reale poate varia intre 0% si 100%.
BCR este a patra banca din sistem care primeste avizul BNR pentru normele proprii, dupa Alpha Bank, BRD-SocGen si Volksbank. Alpha Bank si BRD vand deja credite relaxate, ambele banci consemnand o crestere a valorii unitare a imprumuturilor acordate, desi impunerea unui cos minim de cheltuieli a dezavantajat clientii cu venituri mici. Volksbank a anuntat ca va incepe sa ofere credite in noile conditii din iulie, luandu-si un ragaz de cateva saptamani pentru a-si pregati sistemele informatice si personalul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO