Bănci și Asigurări

Belgienii de la KBC au inghetat finantarile si la Romstal Leasing

19.11.2009, 23:06 117

Romstal Leasing, una din primele zece companii din piata deleasing in 2008, controlata de grupul belgian KBC, a inghetatactivitatea de finantare, ocupandu-se acum numai de recuperareabunurilor de la clientii rau-platnici si de revanzarea acestora, audeclarat pentru ZF surse din piata.

Reprezentantii Romstal Leasing nu au comentat acesteinformatii.

KBC a luat aceasta masura dupa ce in vara a decis sa opreascavanzarile companiei locale de credite de consum - KBC ConsumerFinance, infiintata in 2007 - din cauza prabusirii cererii decredite.

Grupul KBC, care a preluat afacerea Romstal Leasing in 2006 cu70 mil. euro, a fost lovit puternic de criza si a avut nevoie de unimprumut de 7 mld. euro de la guvernul belgian. Comisia Europeana aaprobat in aceasta saptamana planul de restructurare a grupului,care prevede si renuntarea la unele active.

Romstal Leasing este specializata pe segmentul finantarilorpentru autovehicule. Oferta de bunuri recuperate de la clientii curestante, prezentata pe site-ul companiei, numara peste 180 demasini si echipamente.

Daca in 2008 Romstal ocupa locul zece pe piata de leasing, cu ovaloare a bunurilor finantate de 190 mil. euro, in primul trimestrudin acest an afacerile au scazut cu 95%, pana la 2,2 mil. euro,potrivit ultimelor date disponibile.

O alta firma de leasing care a inghetat acordarea de finantarieste Marfin.

UPDATE: Dupa inchiderea editiei tiparite, ZIARULFINANCIAR a primit urmatoarea precizare de la RomstalLeasing:

"Dorim pe aceasta cale sa cerem o dezmintire a informatiiloraparute referitoare la incetarea activitatii de finantare acompaniei Romstal Leasing si totodata un drept la replica lamaterialul aparut astazi in Ziarul Financiar, mai jos gasiticomentariile noastre referitor la intrebarile adresate de D-naAngela Placinta.

1. Care este valoarea bunurilor finantate de companie in 2009(pana in prezent)?

Avand in vedere politica de comunicare a companiei RomstalLeasing ne rezervam dreptul de a nu face publice rezultatelereferitoare la volumul finantarilor realizate de compania noastra.Aceste rezultate se raporteaza trimestrial catre ALB (AsociatiaSocietatilor Financiare).

2. inteleg ca in ultima perioada compania nu mai acordafinantari si se ocupa doar de revanzarea bunurilor recuperate. Careeste motivul? Cand va fi reluata activitatea de finantare?

Romstal Leasing nu a oprit activitatea de finantare. In prezent,Romstal Leasing ofera servicii de leasing financiar pentrufinantarea autovehiculelor si echipamentelor. Produse oferite deRomstal Leasing se adreseaza in principal persoanelor juridice darsi persoanelor fizice.
Activitatea de revanzare a bunurilor recuperate ramane o activitateconexa ca urmare a situatiei economice actuale care a dus lainrautatirea comportamentului de plata al clientilor, lucruresimtit la nivelul intregii piete de leasing".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO