Bănci și Asigurări

BERD are planuri pentru o emisiune de obligatiuni de peste 100 mil. lei

BERD are planuri pentru o emisiune de obligatiuni de peste 100 mil. lei

Hildegard Gacek, sefa biroului BERD de la Bucuresti

19.01.2007, 18:12 10

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) intentioneaza sa emita in acest an obligatiuni de 100 milioane lei, dar nu a stabilit inca piata pe care vor fi lansate titlurile si nici caracteristicile acestora.
"Nu am stabilit detaliile acestei emisiuni. Nu conteaza unde le emitem, insa este de preferat in Romania", a declarat Hildegard Gacek, directorul BERD pentru Romania.
Valoarea emisiunii va fi de peste 100 de milioane de lei (echivalentul a 29 de milioane de euro).
"Banii vor fi utilizati pentru clientii din Romania, care vor finantari in lei", a precizat Gacek.
Ea nu a exclus posibilitatea listarii titlurilor la Bursa de Valori Bucuresti, mentionand insa ca aceasta operatiune depinde de conditiile de piata la momentul respectiv.
Pentru anul acesta si-au mai anuntat intentia de a emite obligatiuni si doua banci locale, Raiffeisen Bank, Citigroup si Bancpost.
BERD ar fi a doua institutie financiara internationala care emite obligatiuni in lei, dupa ce in vara trecuta Banca Mondiala a vandut la Bucuresti obligatiuni de 525 de milioane de lei.
De altfel, Banca Europeana si-a anuntat inca din luna mai a anului trecut intentia de a emite in acest an obligatiuni in lei, in valoare echivalenta de 50 de milioane de dolari. La cursul actual, valoarea emisiunii ar fi de circa 130 de milioane de lei.
Anul trecut mai multe banci straine si chiar o institutie financiara internationala au emis obligatiuni in lei, pentru a raspunde cererii investitorilor care doreau sa profite de dobanzile ridicate de pe piata locala si de tendinta de apreciere a cursului, insa aveau nevoie de instrumente cu rating foarte bun.
Obligatiuni in lei au lansat anul trecut si guvernul austriac, Banca de Dezvoltare a Germaniei (Kreditanstalt fur Wiederaufbau), precum si Agentia pentru Credite de Export din Norvegia, Eksportfinans, insa pe pietele internationale.
Printre emitenti s-au numarat insa si banci locale. In luna noiembrie, a doua mare banca din Romania, BRD - SocGen, a vandut pe piata din Luxemburg obligatiuni in valoare de 735 de milioane de lei. Aceasta dupa ce BCR, cea mai mare banca din sistem, a vandut pe piata locala obligatiuni de 240 de milioane de lei, care au fost insa cumparate preponderent de investitori straini. Aglomerarea vanzarilor de obligatiuni din toamna trecuta a facut ca cererea de lei a jucatorilor straini sa creasca, punand astfel presiune pe scaderea cursului chiar si la sfarsitul de an, o perioada in care in mod traditional moneda locala se deprecia.
Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a vandut saptamana aceasta obligatiuni in valoare de 450 de milioane de lei pe pietele internationale.
In alta ordine de idei, Gacek spune ca BERD nu a primit o cerere oficiala din partea autoritatilor romane pentru preluarea unui pachet minoritar de actiuni la CEC, dar este pregatita sa poarte discutii pe aceasta tema. "Nu am primit inca nicio solicitare din partea Guvernului. Suntem insa pregatiti sa discutam", a declarat Hildegard Gacek.
La sfarsitul anului trecut Comisia de privatizare a CEC a respins unica oferta de cumparare a pachetului de 69% din actiunile bancii, venita de la grecii de la NBG. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, care a condus comisia de privatizare, a aratat ca banca va fi restructurata si modernizata, iar procesul de privatizare nu va fi reluat mai devreme de doi ani. El a afirmat ca una dintre posibilitatile de restructurare este atragerea in actionariatul CEC a unor institutii financiare internationale, precum BERD si IFC, dupa modelul utilizat la privatizarea BCR.
Intrebata care ar fi pachetul minim pe care BERD ar fi interesata sa il preia, Gacek a afirmat ca uzantele in domeniul bancar prevad achizitionarea unei participatii care sa asigure o minoritate de blocaj, respectiv 25% din capital plus cel putin o actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO