Bănci și Asigurări

BERD: E prea devreme pentru nume de investitori la BCR

31.05.2004, 00:00 20

Data privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi aceea la care un investitor strategic va cumpara pachetul majoritar, iar entitati ale statului nu vor mai detine actiuni sau dreptul de vot care sa reprezinte mai mult de 11,825% din capitalul social si nu vor avea "direct sau indirect, puterea de a impune directia conducerii si politicilor bancii".
Astfel este prevazut in legea de aprobare a ordonantei de urgenta privind finalizarea vanzarii a 25% plus doua actiuni BCR catre BERD si IFC, respectiv a inca 8% catre asociatia salariatilor bancii, promulgata de presedintele Romaniei.
Deocamdata, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a dat acordul asupra intentiei guvernului roman de a vinde din actiunile pe care le mai detine la BCR un al doilea pachet de 25%, unui investitor strategic, dupa cum a declarat Jean Lemierre, presedintele BERD. Operatiunea ar urma sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an sau anul viitor.
Lemierre afirma ca important nu este numai momentul celui de-al doilea pas, ci si modul cum va fi facut acesta. "Va fi nevoie de discutii preliminare cu investitori interesati pentru a vedea exact ce se poate face", a declarat presedintele BERD. El considera ca trebuie discutate planurile de afaceri ale potentialilor parteneri strategici, viziunile acestora si ceea ce intentioneaza sa faca din BCR, avand in vedere importanta bancii in economia romaneasca.
Structurarea procesului va avea loc impreuna cu IFC.
Din punctul de vedere al BERD, cumparatorul celui de-al doilea pachet de 25% trebuie sa fie o mare banca, nu un grup de investitori. Lemierre spune ca inca este mult prea devreme pentru a vorbi de nume de banci.
"Stiu ca exista interes si sunt sigur ca numarul potentialilor investitori va creste. Am fost informat ca ministrul finantelor a avut astfel de discutii, insa trebuie sa convenim in detaliu asupra unui mod transparent in care sa continue procesul, luand in calcul toti investitorii potentiali", a declarat Jean Lemierre.
BERD si reprezentantii guvernului au convenit ca statul va vinde al doilea pachet de 25% din participatia sa actuala de 45% din capitalul celei mai mari banci romanesti, in timp ce BERD si IFC isi vor conserva pozitiile minoritare de blocaj cu 25% plus doua actiuni pana in 2006. "Fara indoiala, vom negocia in prealabil cu partenerul strategic in cauza o intelegere privind modalitatea noastra de exit in 2006", a spus Lemierre. Institutia financiara intentioneaza sa-si asigure astfel o profitabilitate cat mai buna a investitiei in BCR, care ar urma sa sporeasca pana in 2006, pe masura ce valoarea de piata a bancii va creste si, implicit, valoarea actiunilor cumparate de BERD.
Conform strategiei de privatizare, pachetul de control la BCR ar urma sa fie detinut in 2006 de un investitor strategic, prin diminuarea suplimentara a cotei detinute de stat, dar si a retragerii ori reducerii participatiilor BERD si IFC. Cele cinci SIF detin pachete de cate 6% din BCR.
Presedintele BERD a confirmat finalizarea formalitatilor procedurale pentru incheierea tranzactiei cu statul roman, astfel incat sa poata fi facuta plata celor 222 milioane de dolari reprezentand contravalorea contractuala a 25% plus doua actiuni cumparate impreuna cu IFC.
Ministerul Finantelor s-a angajat sa emita garantii de stat pentru anumite active preluate de la fosta Bancorex si evidentiate extrabilantier la BCR, iar activul si pasivul bancii vor fi exonerate de unele procese mai vechi si eventuale obligatii de plata derivate din acestea.



razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO