Bănci și Asigurări

BERD împrumută Alpha, Bancpost şi Piraeus cu 335 de milioane de euro

Autor: Razvan Voican

05.10.2010, 23:52 15

BERD, cel mai mare investitor instituţional din România, aaprobat ieri trei linii de credit, una de 135 mil. euro pentruAlpha Bank, alta de 95 mil. euro pentru Bancpost şi o a treia de 90mil. euro pentru Piraeus Bank, banii urmând a fi folosiţi pentruacordarea de credite pentru companiile private.

Finanţarea face parte din împrumuturi mai mari contractate degrupurile elene care controlează cele trei bănci locale, fiindvorba de unii dintre cei mai mari jucători bancari din Grecia.Nivelul sumelor alocate respectă ierarhia de pe piaţa locală dupăactive. Alpha Bank este cea mai mare dintre băncile cu capital elenşi a primit cea mai mare finanţare de la BERD, de 150 mil. euro,fiind urmată de Bancpost şi Piraeus. În februarie 2009, BERD, BancaMondială şi Banca Europeană de Investiţii s-au angajat să deafinanţări de 24,5 mld. euro băncilor din Europa de Est pentrususţi­ne­rea economiilor din regiune în contextul crizei.

Nick Tesseyman, director executiv pentru instituţii financiare încadrul BERD, spune că redresarea economică din regiune rămânefragilă şi ca atare instituţia sa încearcă prin noile împrumuturisă mărească finanţarea disponibilă pentru companiile private dinRomânia, Bulgaria, Serbia şi Albania.
Banii de la BERD au drept scop inclusiv întărirea poziţiei pe piaţăa Banc­post şi Piraeus. Corespunzător dimensiunii afacerilor,filialele din România ale EFG Eurobank şi Piraeus au primit celemai mari cote din împrumuturile totale acordate de BERD.

După evaluările BERD, companiile private din regiune încă seconfruntă cu dificultăţi în obţinerea de fonduri pentru operaţiunişi dezvoltare. "Noua linie de credit va veni în sprijinulcompaniilor mici şi mijlocii, dar şi a marilor companii private şiva contribui la creşterea resurselor de finanţare puse ladispoziţia clien­ţilor noştri", a declarat Cătălin Pârvu,directorul general al Piraeus Bank România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO