Bănci și Asigurări

BERD strange bani pentru BRD

09.10.2006, 18:06 12

Boardul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va discuta pe 7 noiembrie proiectul unei finantari sindicalizate pentru BRD-SocGen, suma totala putand ajunge la 200 de milioane de euro, conform datelor publicate pe site-ul institutiei internationale.
BRD, a doua banca de pe piata, ar urma sa primeasca un prim credit de 70 mil. euro, restul sumei fiind proiectat a fi strans printr-o sindicalizare impreuna cu doua-trei banci comerciale. Ulterior, BERD a eliminat din proiectul prezentat pe site datele mentionate, precizand doar ca atat valoarea totala a proiectului, cat si suma acoperita de institutie "urmeaza sa fie confirmate".
"Proiectul va permite sprijinirea unei banci locale puternice prin mobilizarea de surse de finantare pe termen lung", arata BERD.
Oricum, banii ar urma sa creasca sursele de finantare ale BRD pentru continuarea expansiunii pe piata prin introducerea de noi produse pentru sectorul corporate, IMM si de retail - in particular pentru credite ipotecare. Cu aceasta ocazie, BERD testeaza si apetitul pietei internationale pentru sindicalizari pe termen lung destinate companiilor romanesti, proiectul pentru BRD urmand sa serveasca drept model.
BERD detine un pachet de 4,99% din actiunile BRD, ceea ce o face si mai interesata sa sprijine banca, asa cum se intampla si in cazul Bancii Transilvania, unde are o participatie de 15% si contribuie constant la asigurarea surselor de finantare. Anul 2006 marcheaza intre altele iesirea BERD din actionariatul BCR si al Bancpost.
In afara de proiectul pregatit cu BERD, BRD nu a organizat anul acesta alta operatiune de finantare de proportii care sa-i sustina cresterea bilantului pe mai departe. Actionarii sai au aprobat insa recent propunerea lansarii de obligatiuni in suma totala de pana la 500 de milioane de euro sau echivalentul in lei. Si alte banci mari, precum BCR sau Raiffeisen, se pregatesc sa atraga de pe piata in perioada urmatoare finantari cu scadente mai lungi prin emiterea de obligatiuni, BCR stabilind o suma maxima de 575 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO