Bănci și Asigurări

BERD vrea să emită obligaţiuni în lei şi să ajute cu capital băncile

BERD vrea să emită obligaţiuni în lei şi să ajute cu capital băncile

Autor: Claudia Medrega

23.03.2012, 00:04 377

Banca Europeană pentru Recon­struc­ţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional din Ro­mâ­nia, ar putea avea în vedere emiterea de obligaţiuni în monedă locală, achizi­ţio­narea de titluri în lei garantate sau credi­tarea în monedă locală, potrivit noii strategii pe trei ani pentru Ro­mânia.

Însă aceste intenţii depind de "progresele înregistrate în cadrul dialogului politic cu autorităţile şi de cerinţele şi condiţiile pieţei", se arată în document.

Lansarea de obligaţiuni în lei de către instituţiile financiare interna­ţionale nu este o practică frecventă.

BERD a lansat emisiunea sa inaugurală de obliga­ţiuni denominate în lei ro­mâneşti noi, în va­loa­re de 115 milioane de lei, în luna februarie 2009.

Anterior, în 2007 Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dez­voltare (BIRD), mem­bră a grupului Băn­cii Mondiale, lansa pe piaţa românească o emi­siune de obligaţiuni pe trei ani, denominate în moneda naţională, în valoare de 525 mil. lei, cu o dobândă de 6,5% pe an.

BERD se angajează prin noua strategie pe trei ani că va sprijini sistemul bancar românesc prin participări la capitalul social şi prin creditare, inclusiv majorări de capital.

Pentru susţinerea pieţelor locale de capital, BERD intenţionează să parti­cipe, în calitate de "investitor-an­coră", la emisiuni de obligaţiuni şi/sau emi­siuni financiare ale băncilor locale, pre­cum şi sprijinirea acestora în vederea consolidării bazei proprii de finanţare.

Totodată, BERD vrea să reînceapă să acorde creditare ipotecară primară pe baza unei liste revizuite de stan­darde minime pentru acordarea de astfel de împrumuturi, se mai spune în strategia adoptată de conducerea instituţiei.

Piaţa ipotecară primară este încă subdezvoltată, comparativ cu alte pieţe din Europa Centrală şi de Est, având o rată totală a ipotecilor nelichidate mai mică de 5% din PIB (media UE fiind de peste 50%).

Stabilitatea sectorului financiar din România este încă în pericol din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro şi a situaţiei din Grecia, dar şi în condiţiile contextului macroeconomic dificil din ţară, atenţionează BERD.

Totuşi, în ciuda creşterii ponderii creditelor nepeformante în soldul total la peste 14% la sfârşitul anului 2011, sectorul bancar românesc rămâne lichid şi bine capitalizat, în timp ce creşterea creditării din sectorul privat şi-a revenit treptat.

Banca va continua să susţină şi dezvoltarea societăţilor de leasing, asigu­rări, a fondurilor de pensii şi a societăţilor ipotecare specia­lizate, prin acor­da­rea de creditare pe ter­men lung sau prin parti­cipaţii de capital propriu.

În viziunea BERD, sectorul financiar ne­ban­car este "relativ subdez­voltat" şi este ne­cesară stimularea finan­ţării în anumite domenii, cum ar fi cele ale leasin­gului şi asigu­rărilor, afectate în ultimii ani de recesiune.

În plus, piaţa locală de capital nu dispune de lichidităţi şi suferă de o lipsă a transparenţei preţurilor. În consecinţă, băncilor locale le lipsesc instrumentele necesare pentru un management corespunzător al activelor şi pasivelor.

"Un nivel ridicat de vulne­rabilitate este generat de incongruenţa sca­den­ţelor mari din bilanţurile acestora care sunt înregistrate ca active pe termen lung (de exemplu, credite ipotecare), finanţate în cea mai mare parte din depozite, pornindu-se de la premisa că acestea din urmă vor rămâne stabile. Dat fiind faptul că aproximativ 65% din depozite sunt în lei, există de asemenea riscul de schimb valutar."

BERD anticipează investiţii anuale de 400-500 mil. euro pe an până în 2015, fiind vizate în special menţinerea stabilităţii sectorului financiar, stimula­rea creditului către economie, eficienţa energetică şi dezvoltarea pieţelor de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO