Bănci și Asigurări

Berglof, BERD: Imprumuturile in valuta au fost necesare pentru tari ca Romania

04.11.2009, 23:12 20

Economisirea interna nu ar fi permis tarilor din Europa Centralasi de Est sa se dezvolte in ritmurile consemnate in ultimii ani side aceea este vital ca acestea sa aiba in continuare acces lafinantare externa si ca bancile din regiune sa nu renunte lacreditarea in valuta, apreciaza Erick Berglof, economistul-sef alBancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
"Creditarea in valuta este o parte cheie a modelului de crestere aacestor tari. Daca acestea ar fi trebuit sa se bazeze doar peeconomiile pe care le realizeaza, nu ar fi deloc aproape de punctulin care au ajuns pana azi", a declarat Berglof intr-un interviupentru postul TV de business CNBC.
In acelasi timp, el spune ca "este absolut critic pentru tarile dinregiune sa se poata finanta pe termen lung in moneda locala", saconstruiasca piete de finantare locale. Pe piata interbancara de laBucuresti majoritatea finantarilor sunt acordate pe o zi sau la osaptamana, neexistand curbe de pret pe termen de 5-10 ani ca incazul altor piete din regiune.
Economistul precizeaza ca la nivelul populatiei este de asemeneaimportanta evitarea riscului valutar. "Este de neacceptat cagospodariile care castiga toate veniturile in moneda nationala alegsa se expuna unui astfel de risc valutar (contractarea unui creditin moneda straina - n.r.). La acest capitol mai avem de lucru inviitor."
Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, a aratat recent ca depreciereacursului de schimb de la 3,2 la 4,3 lei/euro a fost o lectie bunapentru debitori. "Foarte multi dintre doritorii de credite se uitain general la o perioada scurta. Chiar daca se angajeaza la uncredit pe 30 de ani, se uita la cat e rata azi si bineinteles ca lavaluta e mai mica. Cei care au trecut prin dusul rece - au luat uncredit cand euro era 3,2 lei, iar in prezent suporta un euro de 4,3lei - se uita mult mai atent", a spus Ghetea.
In legatura cu gradul de indatorare in tarile din regiune, Berglofconsidera ca principala directie ar trebui sa fie de reducere aacestuia.
"Nu ar trebui sa uitam ca sunt cateva obiective foarte serioase pecare trebuie sa ne concentram in perioada urmatoare, cum ar fiexpunerile pe piata valutara, gradele de indatorare, si ma referaici la gradele de indatorare din intreaga lume, nu numai dinaceasta regiune, care ar trebuie reduse. In aceasta directie artrebui sa mergem de acum inainte", spune Berglof.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO