Bănci și Asigurări

BNR a atras 2,5 mld. de lei de la banci, cu 6,59% pe an

16.09.2005, 19:11 24

Dupa mai multe saptamani de absenta de pe piata monetara, BNR a vandut ieri certificate de depozit cu scadenta la trei luni in valoare de aproape 2,5 miliarde de lei (circa 700 milioane de euro), la o dobanda medie de 6,59% pe an. Dobanda maxima acceptata a fost de 7% pe an, cu 1,5 puncte procentuale sub nivelul de la licitatia precedenta din august.

Suma atrasa reprezinta insa numai 8% din totalul cererilor avansate de banci, care insumau aproape 12 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro). Potrivit anuntului initial, BNR isi propusese ca in urma licitatiei sa atraga doar 2 miliarde de lei.

Nivelul dobanzii maxime acceptate, de 7% pe an, este sensibil mai mic decat cel al dobanzii de interventie, care este in prezent setata la 8,5% pe an, pentru termenul de o luna. Dealerii spun ca, cel putin teoretic, acesta este un semn ca dobanda de interventie ar putea sa coboare sub acest nivel intr-un orizont de trei luni.

Pe piata monetara s-a acumulat un exces substantial de lei, dupa ce banca centrala a schimbat politica de sterilizare la inceputul lunii trecute. Astfel, BNR nu mai absoarbe excesul de lei decat in masura in care considera ca volumul acestuia ar putea sa reprezinte un pericol pentru evolutia inflatiei si lasa bancile sa se descurce cu surplusul de lichiditati, presandu-le sa reduca dobanzile pentru a putea acorda mai multe credite in lei.

Tot ieri, bancile au plasat 100 de milioane de lei in obligatiuni de stat emise de Ministerul Finantelor cu scadenta la trei ani, din care 90 de milioane in nume propriu. Dobanda la care au fost adjudecate titlurile a fost de 6,47% pe an, in scadere cu 1,13 puncte procentuale fata de licitatia precedenta. Scaderea de dobanda a fost usor de obtinut de catre Finante in conditiile in care cererea totala venita din partea bancilor s-ar ridicat la peste 690 milioane de lei.

In ultimele saptamani, absenta BNR de pe piata monetara a facut ca unele banci sa ramana cu lichiditati neplasate la sfarsitul unei zile de tranzactionare, ceea ce a impins dobanzile de pe piata monetara interbancara pana la 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO