Bănci și Asigurări

BNR a calmat cresterea creditului in lei cu pretul incurajarii imprumuturilor in valuta

14.04.2004, 00:00 25



Masurile de politica monetara luate de BNR pentru temperarea vitezei de crestere a creditului neguvernamental si-au aratat in sfarsit efectele in luna februarie: soldul creditelor luate de persoane fizice si companii a scazut in termeni reali cu 0,1%, dupa luni la rand cu cresteri de peste 4%. Stabilitatea cursurilor de schimb a incurajat insa creditul in valuta, conform asteptarilor, astfel incat viteza de crestere a acestuia a ajuns sa o intreaca pe cea a creditului in lei.



Potrivit statisticilor Bancii Nationale, bancile acordasera pana la sfarsitul lunii februarie imprumuturi acordate agentilor economici si persoanelor fizice in suma de 314.189 miliarde lei. Valoarea creditelor acordate in lei depasea cu 0,6% nivelul din ianuarie, in timp ce soldul creditelor in valuta era mai mare cu 0,5%.



Exprimat in euro, creditul in valuta a inregistrat, insa, o crestere cu 2%, evolutie care sugereaza o inlocuire treptata a finantarilor in lei cu imprumuturi in devize, percepute ca mai ieftine atat timp cat scaderea dobanzilor la lei se amana.



Astfel, reorientarea firmelor si a populatiei spre finantarile in valuta, in contextul scaderii paritatii euro si a dolarului in raport cu moneda nationala cu peste 1,5% au condus, in luna februarie, la o diminuare in termeni reali cu 0,1% a soldului creditului neguvernamental exprimat in lei.



Tendinta a fost anticipata de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Potrivit oficialului bancii centrale, reorientarea clientilor spre creditele in valuta, care se obtin la dobanzi mult inferioare finantarilor in lei, a fost un risc asumat de BNR atunci cand a decis mentinerea unor dobanzi inalte pentru moneda nationala, ca raspuns la presiunile inflationiste.



In acelasi timp, activitatea de creditare a fost incetinita pe segmentul imprumuturilor pentru populatie de normele prudentiale emise de BNR privind creditele de consum si cele ipotecare.



Dupa cresteri de 260% in 2003, creditele obtinute de persoanele fizice au stagnat in februrie. Astfel, soldul creditelor pentru populatie s-a situat la 78.877 miliarde lei, cu doar 0,7% peste nivelul de la finele lui ianuarie.



In acelasi timp, creditul guvernamental net si-a redus soldul negativ cu 13% fata de luna ianuarie, pana la -6.058 miliarde de lei, ca urmare a diminuarii disponibilitatilor in lei ale Ministerului Finantelor in contul deschis la Banca Nationala, precum si al reducerii disponibilitatilor din contributia financiara a Comunitatii Europene la fonduri Phare.





Leul a redevenit interesant pentru economisire



Concomitent cu temperarea apetitului pentru credite, populatia s-a orientat spre economisire. Astfel, depozitele in lei contituite de persoanele fizice s-au majorat cu 3%, totalizand 104.126 miliarde lei. Un comportament similar a fost consemnat si in cazul firmelor. Depunerile in lei ale agentilor economici s-au situat cu 3,3% peste nivelul din ianuarie.



Daca populatia a continuat sa economiseasca si in valuta, companiile si-au diminuat plasamentele la banci cu 0,7% in echivalent euro. Persoanele fizice mizeaza inca pe o revenire a cursului de schimb, astfel ca depunerile bancare in valuta exprimate in euro s-au majorat cu 2,3%.



In decurs de un an, depunerile totale exprimate in euro ale rezidentilor s-au majorat cu 5,3%. In aceeasi perioada, depunerile in valuta ale populatiei au crescut cu 17,2%, in timp ce depozitele agentilor economici au scazut cu 5,4%.



Daca pe segmentul creditarii ingrijorarea ar putea veni din directia unei expansiuni mult prea mari pe valuta, o relaxare vine insa din directia economisirii in banci care in primele doua luni ale anului a crescut cu 2,8%. Moneda preferata este in acest caz leul. "Romanii au descoperit ca este mai rentabil sa-ti plasezi banii in lei. Dobanzile la banci au crescut cu 1-3 puncte procentuale, inflatia scade, dobanzile la depozitele in valuta sunt mici. Toate astea au facut leul mai atractiv. Este un bun castigat care insa trebuie si mentinut. Nu am mai avut asemenea rate de crestere a economiilor din banci din 2002", spunea recent guvernatorul BNR.



Si depozitele in lei ale agentilor economici au crescut in termeni nominali cu 3,3%, pana la nivelul de 75.597 miliarde de lei. Dintre acestea, depozitele pe termen s-au majorat cu 4,5%, depozitele conditionate s-au diminuat cu 0,8%, iar plasamentele in certificate de depozit au crescut cu 2,9%. In perioada de un an cuprinsa intre 28 februarie 2003 si 29 februarie 2004, cresterea depozitelor in lei pe care companiile le detin in banci a fost de 56,4% in termeni nominali, respectiv 37,6% in termeni reali.



La sfarsitul lunii februarie, bancile isi majorasera plasamentele in titluri de stat cu 4,3% fata de luna precedenta, pana la 49.081 miliarde de lei. Din suma totala, titlurile in lei au inregistrat o crestere de 4,8%, in timp ce plasamentele in valuta erau cu 2,6% mai mari decat in ianuarie, atingand echivalentul a 156 milioane de euro. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO