Bănci și Asigurări

BNR a dat avizul pentru primul credit cu avans zero

BNR a dat avizul pentru primul credit cu avans zero

Sergiu Oprescu, presedinte Alpha Bank

09.05.2007, 16:32 24

Alpha Bank va oferi de saptamana viitoare credite imobiliare cu avans 0%, in timp ce gradul maxim de indatorare va urca pana la 65% din veniturile nete, pentru anumite categorii de clienti.
"Ma astept sa vedem o crestere semnificativa pe segmentul clientilor cu venituri peste medie, care acceseaza credite imobiliare sau pentru nevoi personale de valori mari, de peste 50.000 de euro", a declarat pentru ZF Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank.
Potrivit normelor interne ale bancii, la stabilirea capacitatii de indatorare se vor lua in calcul veniturile ajustate cu un cos de subzistenta. Valoarea cosului, agreata de BNR, a fost stabilita la 735 de lei (222 de euro) pe luna, pentru o familie cu trei membri.
"Valoarea ridicata a cosului defavorizeaza familiile ai caror membri au venituri sub media pe economie. In cazul acestora, capacitatea de indatorare va scadea comparativ cu normele anterioare ale BNR", explica Oprescu. In schimb, clientii cu venituri peste medie vor putea sa imprumute sume mai mari. Deducerea cosului de subzistenta ii impiedica pe clientii cu venituri reduse sa se indatoreze peste capacitatea lor de rambursare, acesta fiind unul dintre criteriile impuse de banca centrala.
Avansul standard pentru creditele imobiliare va fi de 15%. Coborarea sub acest nivel este posibila in conditiile in care valoarea tranzactiei este mai mica decat valoarea de piata a imobilului. Gradul de indatorare acceptat general este de 55% din venituri. Numai clientii cu venituri de peste 1.500 de euro lunar pe familie vor putea sa mearga pana la o indatorare de 65%.
Seful Alpha Bank spune ca obtinerea avizului bancii centrale a urmat un parcurs anevoios, fiind necesari mai multi pasi de modificare a normelor.
"BNR ne-a cerut, iar noi am reflectat in norme stabilirea unui grad de indatorare in functie de categoria de risc a clientului, care sa ia in calcul istoricul sau de plati, tipul de produs pentru care aplica si punctajul obtinut in sistemul de scoring al bancii", spune Oprescu.
Grecii de la Alpha Bank s-au grabit si au fost printre primele banci care au depus norme proprii de creditare la BNR pentru avizare, la inceputul lunii martie. Desi interesul clientilor pentru credite cu conditii mai lejere de acordare este ridicat, numai circa 15 jucatori au mers la banca centrala pentru a obtine permisiunea de a utiliza norme proprii la creditarea persoanelor fizice. BCR, cea mai mare banca din sistem, a anuntat ca a depus norme de creditare la banca centrala la inceputul acestei saptamani. BRD-SocGen, al doilea jucator din sistem, a fost de asemenea in primul pluton de jucatori care au construit norme proprii, in timp ce numarul trei de pe piata - Raiffeisen Bank, a cerut avizul BNR la jumatatea lunii aprilie.
Majoritatea jucatorilor au declarat ca incearca sa obtina aprobarea BNR pentru a oferi credite imobiliare cu avans 0% in anumite conditii, insa au fost mai rezervati in ceea ce priveste gradul maxim de indatorare acceptat.
Un impediment important in stabilirea veniturilor disponibile, care pot fi utilizate pentru rambursarea ratelor este lipsa informatiilor privind angajamentele de plata ale clientilor. Practic, in prezent bancile trebuie sa creada pe cuvant clientul atunci cand declara obligatiile lunare de plata. Biroul de Credit, institutia creata de banci pentru a gestiona date privind creditele acordate clientilor persoane fizice, asigura acoperire completa numai pe partea de informatii negative (restanta la plata sau infractiuni in raport cu o banca). Biroul ofera si posibilitatea gestionarii de informatii pozitive (referitoare la creditele contractate de client), insa numai cateva banci participa la aceasta faza. BNR le-a cerut bancherilor sa se grabeasca cu raportarea informatiilor pozitive la Biroul de Credit, astfel incat sa poata avea o imagine clara asupra gradului de indatorare a clientilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO