Bănci și Asigurări

BNR a dat bancilor 5,9 mld. lei pentru o luna ca sa aiba bani sa imprumute statul

28.06.2009, 14:48 16

BNR a imprumutat bancilor 5,9 miliarde de lei pentru o perioada de o luna, intr-o licitatie organizata vineri, permitandu-le astfel sa isi refinanteze achizitiile de titluri de stat operate.

La licitatie au participat 17 banci, care au imprumutat lei la o dobanda fixa de 9,5% pe an - nivelul la care este setata in prezent dobanda-cheie a BNR. "Avand in vedere ca pe 30 iunie piata asteapta ca BNR sa reduca dobanda cheie cu 50 de puncte de baza (0,5 puncte procentuale, n. red.), bancile au preferat sa imprumute cat mai putin posibil la aceasta licitatie - respectiv suma necesara pentru refinantarea portofoliilor de titluri de stat", comenteaza dealerii unei banci.
Aceasta este prima operatiune prin care BNR le ofera imprumuturi bancilor dupa o pauza de doua saptamani.
Dobanzile pentru plasamentele pe termen scurt urcasera peste nivelul de 10% pe an in sedinta de tranzactionare de joi, pe fondul acumularii de temeri privind aparitia unei eventuale lipse de lichiditati.
Vineri dobanzile au coborat din nou in apropierea ratei de politica monetara. Bancile sunt din toamna dependente de imprumuturile de la BNR, dupa ce excesul structural de lichiditati din sistem - care persista de la sfarsitul anilor '90 - a fost resorbit.
In prezent, bancile isi plaseaza aproape toate lichiditatile in titluri de stat, in conditiile in care Ministerul Finantelor se imprumuta agresiv, platind dobanzi de circa 11% pe an. Bancile aveau in portofoliu titluri de stat in valoare de 28 de miliarde de lei la sfarsitul lunii mai, potrivit datelor publicate de BNR. Concentrarea bancilor catre creditarea statului a facut ca in mai creditul guvernamental sa urce cu peste 4%, in timp ce creditul pentru mediul privat a continuat sa se restranga, pentru a patra luna la rand.
Pe piata valutara interbancara leul a inregistrat vineri o apreciere usoara, beneficiind de imbunatatirea apetitului pentru risc al jucatorilor internationali. Euro era cotat vineri dimineata la 4,2120 lei, in scadere fata de inchiderea din ziua precedenta. Pana la sfarsitul zilei euro a recuperat usor teren, apropiindu-se de 4,22 lei. BNR a calculat un curs de 4,2143 lei pentru un euro, cu 0,53 bani mai putin decat in ziua precedenta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO