Bănci și Asigurări

BNR a decis: de luni, strainii pot deschide depozite in lei

08.04.2005, 19:20 42

BNR a hotarat liberalizarea accesului strainilor la depozite bancare la termen deschise in lei incepand de luni, 11 aprilie. Noul regulament valutar nu a fost publicat nici ieri in Monitorul Oficial, insa documentul circula deja pe piata bancara.

In prezent, nerezidentii au dreptul sa deschida numai conturi curente, pentru detinerea de depozite la termen in lei fiind necesara autorizatia bancii centrale.

Analistii spun ca liberalizarea contului nu va aduce, cel mai probabil, influxuri masive de capitaluri speculative, datorita nivelului scazut al dobanzilor si al cursului, dar si al contextului international.

"Nu ma astept sa vedem influxuri masive ca urmare a deschiderii de luni. Cei care erau interesati au intrat deja, cand conditiile erau mai avantajoase, din punctul de vedere al cursului si al dobanzilor. La acest moment dobanzile au coborat la un nivel care nu este atractiv.

In plus, in utlima perioada speculatorii si-au retras pozitiile din Europa de Est, reorientandu-se spre Statele Unite si este putin probabil ca aceasta deschidere sa modifice ceva", spune Liviu Olaru, senior dealer la ABN Amro Romania. Pricipala modalitate prin care aceaste sume intrau in piata erau asa-numitele vehicule financiare speciale (special purpose vehicules). Acestea erau de fapt societati de tip SRL, constituite de enitati straine si prin intermediul carora se plasau fonduri in sistemul bancar romanesc.

"Politica dusa de BNR in ultima perioada face ca aceste noi reglementari sa nu aiba un impact major asupra pietei. Dobanzile foarte joase, corelate cu o piata valutara in permanenta urmarita de catre banca centrala au atras dupa sine o scadere a interesului din partea potentialilor speculatori. Saptamana viitoare nu va fi una speciala, cel putin din puctul de vedere al intrarilor de capital in scop speculativ", considera Aurelian Mihailescu, dealer la Raiffeisen Bank. Tendinta de aprecierea a leului se va mentine, mai spune el, insa intr-un ritm mai redus decat cel de la inceputul anului.

Banca Nationala a stabilit, de asemenea, ca in cazul in care miscarile de capitaluri exercita presiuni deosebite asupra pietei valutare poate lua masuri de salvgardare. Durata de aplicare a acestora nu va depasi insa sase luni, iar masurile vor fi notificate Comisiei Europene.

liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO