Bănci și Asigurări

BNR a împrumutat băncile cu 12,3 mld. lei la prima operaţiune repo din luna noiembrie. Suma adjudecată reprezintă al doilea cel mai ridicat nivel din 2018

BNR a împrumutat băncile cu 12,3 mld. lei la prima...

Autor: Claudia Medrega

06.11.2018, 00:05 267
BNR le-a dat ieri băncilor 12,3 mld. lei în prima operaţiune repo organizată în luna noiem­brie şi cea de-a noua din acest an. Această licitaţie vine după ce spre sfârşitul lunii octombrie BNR a injectat în piaţă o sumă record, de 16,6 mld. lei, reprezentând ma­ximul de după 2001, în condiţiile creşterii do­bânzilor interbancare.

Operaţiunea repo este o tranzacţie prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb lichiditate, cu angajamentul băncilor de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

Raliul dobânzilor ROBOR a con­tinuat în a doua jumătate a lunii octombrie în con­diţiile în care deficitul de lichiditate a per­sis­tat pe piaţa interbancară, iar BNR nu s-a grăbit să organizeze licitaţii repo pentru a injec­ta lichiditate în sistem şi pentru a calma ten­siunea din piaţa inter­bancară. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO