Bănci și Asigurări

BNR a împrumutat luni 8 bănci cu 1,8 miliarde de euro, cea mai mare sumă din ultimii doi ani

BNR a împrumutat luni 8 bănci cu 1,8 miliarde de euro, cea mai mare sumă din ultimii doi ani

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

28.05.2012, 14:09 1277

Prin astfel de operaţiuni, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

O sumă mai mare decât cea de luni a fost oferită de BNR la 1 februarie 2010, când un număr de 16 bănci au împrumutat 9,24 miliarde lei.

La operaţiunea precedentă, de săptămâna trecută, banca centrală a oferit 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro) către nouă banci.

Nivelurile dobânzilor sunt în continuare ridicate ca urmare a intervenţiilor valutare din şedinţele precedente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale. Astfel, randamentele afişate luni de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au urcat luni de la 4,79% - 5,28% la 4,82 - 5,31% pe an.

În majoritatea licitaţiilor anterioare, din februarie până la jumătatea lunii mai, participau trei-patru jucători şi sumele împumutate erau de 5-6 miliarde de lei, însă cererea s-a majorat considerabil pentru că lichiditatea din piaţă s-a redus.

Începând cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie de tip repo.

Banca centrală acordă băncilor împrumuturi în lei şi prin operaţiuni Lombard, însă la astfel de operaţiuni băncile au apelat doar în aprilie, pentru prima dată în acest an, când au atras credite pe termen scurt în sumă de 14,5 miliarde lei (3,3 miliarde euro). Costul acestor tip de împrumuturi este superior celui din piaţă, de 9,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO