Bănci și Asigurări

BNR a injectat luni 8,9 miliarde de lei în piaţa interbancară, printr-o operaţiune repo

BNR a injectat luni 8,9 miliarde de lei în piaţa interbancară, printr-o operaţiune repo

Autor: Monica Juganaru

17.09.2012, 15:59 616

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Săptămâna trecută 9 bănci au atras 12,56 miliarde lei ( 2,8 miliarde de euro).

În luna august, banca centrală a limitat sumele disponibile la şase, cinci şi patru miliarde de lei, iar un efect negativ al plafonărilor a fost creşterea randamentelor la titlurile de stat.

Astfel, Finanţele au respins în august trei din cele cinci licitaţii pentru vânzare de titluri de stat, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare. Drept urmare, Trezoreria a împrumutat în august 1,4 miliarde lei, puţin peste jumătate din suma vizată, de 2,5 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor organizează luni o licitaţie pentru obligaţiuni cu scadenţa la doi ani, prin care urmăreşte să atragă 300 milioane lei.

Dobânzile afişate luni de bănci pentru depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) cu scadenţa la o săptămână se plasau la 4,82 - 5,32% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO