Bănci și Asigurări

BNR a lasat dealerii sa se descurce cum pot cu banii

BNR a lasat dealerii sa se descurce cum pot cu banii
11.08.2006, 18:43 11

BNR a respins ieri toate ofertele bancilor la licitatia pentru vanzarea de certificate de depozit pe trei luni, considerand dobanzile cerute de acestea prea ridicate.
Ofertele, provenite din partea a sase banci, au totalizat 538 mil. lei (aproape 153 mil. euro), fata de o valoare planificata de 600 mil. lei.
Dobanda medie ceruta de participanti a fost de 9,04% pe an, fata de 8,75% pe an, cat este dobanda de interventie a bancii centrale.
Dealerii au anticipat miercuri, cand au fost formulate ofertele, o posibila majorare a dobanzii de interventie, la sedinta Consiliului de Administratie al BNR.
Cea mai mica dobanda ceruta a fost de 8,68%, in timp ce maxima a fost de 9,75% pe an, cu un punct peste nivelul dobanzii de politica monetara. Situatii similiare au aparut si in lunile trecute, cand licitatia pentru vanzarea de certificate de depozit (CD) s-a suprapus cu sedintele BNR pe probleme de politica monetara. Dobanzile pe termen scurt au coborat doar usor, chiar in conditiile in care excesul de aproape 540 mil. lei a ramas nesterilizat. Astfel, bancile cotau ieri 8,75%-10% pe an pentru depozitele pe o zi, doar putin mai jos fata de sedintele precedente.
Bancile au ramas fara lichiditati la sfarsitul lui iulie, odata cu intrarea in vigoare a noului nivel de constituire a rezervelor minime obligatorii la lei, de 20% din fondurile atrase. Atunci, dobanzile au urcat dramatic la 13%-16% pe an, nivel de la care au coborat incet, desi intre timp au ajuns la scadenta depozite de volume mari, atrase in trecut de BNR. Astazi ajunge la scadenta un alt depozit, de aproape 4,2 miliare de lei, atras de banca centrala la inceputul lui iulie.
Pe piata valutara cotatiile au oscilat ieri intr-o banda ingusta, in conditiile in care volumele tranzactionate au fost reduse. BNR a calculat un curs de 3,5148 lei pentru un euro, cu 0,24 bani mai putin decat in ziua anterioara. Dolarul a pierdut 0,17 bani, coborand la 2,7315 lei.
Euro a inceput ziua la 3,5060/3,5110 lei, iar pe parcursul zilei a urcat usor, pana la 3,5140/3,5190 lei, nivel la care piata s-a stabilizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO