Bănci și Asigurări

BNR a redus dobânda-cheie la 4% în 2013. Ciclul de relaxare a politicii monetare va continua în 2014, cred analiştii

BNR a redus dobânda-cheie la 4% în 2013. Ciclul de...

Autor: Claudia Medrega

26.12.2013, 13:14 616

Scăderea accentuată a inflaţiei, declinul prelungit al activităţii de creditare, contracţia consumului şi a investiţiilor, precum şi ajustarea deficitului de cont curent au determinat BNR să reducă dobânda-cheie de la 5% la 4% în 2013. Ciclul de relaxare al politicii monetare ar putea continua în 2014 cu două tăieri ale dobânzii-cheie, până la 3,5%, şi reducerea graduală a ratelor rezervelor minime obligatorii de la nivelele actuale de 15% la lei şi 20% la valută, cred analiştii.

La începutul lunii iulie 2013 BNR a ajustat dobânda-cheie cu 0,25%, până la 5%, iniţiind un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, după o pauză de mai mult de un an. BNR întrerupsese în luna mai a anului 2012 ciclul de relaxare a politicii monetare.

Începerea unui trend de diminuare a dobânzii-cheie era aşteptată în piaţa financiară în condiţiile în care BNR a rămas în urma celorlalte bănci din regiune care s-au angajat mai devreme în luarea unor măsuri de stimulare a economiilor prin pârghia dobânzii. Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria au dobânzi de politică monetară mai mici de 4% pe an, România fiind întrecută doar de ţări ca Rusia, Croaţia sau Serbia.  O dobândă-cheie mai mare mai are Turcia, însă economia acesteia nu lâncezeşte ca economia României.

În luna august, consiliul de administraţie al BNR şi-a făcut curaj şi a decis creşterea pasului de scădere a ratei dobânzii de politică monetară până la o jumătate de punct procentual. Rata de referinţă a coborât astfel la 4,5%, mai jos decât estimaseră cei mai mulţi analişti, care vedeau o diminuare de numai un sfert de punct procentual fiind învăţaţi cu politica ezitantă a băncii centrale. În următoarele şedinţe de politică monetară BNR a revenit la paşi mărunţi de ajustare a dobânzii-cheie, ducând rata la 4%.

Analiştii cred că banca centrală va continua ciclul de relaxare a politicii monetare în 2014 ţinând cont că cererea de consum este încă slabă şi este de aşteptat să îşi revină doar gradual.

Însă, spaţiul pentru reducerea dobânzii de politică monetară este mai redus faţă de 2013, unii analişti anticipând o reducere a dobânzii-cheie, în timp ce alţii văd posibile două ajustări. BNR ar urma să înceapă şi reducerea graduală a ratelor rezervelor minime obligatorii de la nivelele actuale de 15% la lei şi 20% la valută.

Florentina Cozmâncă, senior economist RBS Bank

Considerăm că banca centrală va continua ciclul de relaxare a politicii monetare ţinând cont că cererea de consum este încă slabă şi este de aşteptat să îşi revină doar gradual. Astfel, ne aşteptăm ca relaxarea politicii monetare să continue în 2014 cu două tăieri ale dobânzii de politică monetară, a câte 25 de puncte de bază fiecare, în cadrul următoarelor două şedinţe de politică monetară (8 ianuarie şi 4 februarie), astfel încât rata dobânzii să ajungă la 3,5%, urmând apoi ca BNR să înceapă reducerea graduală a ratelor rezervelor minime obligatorii de la nivelele actuale de 15% la lei şi 20% la valută.

Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Ţiriac Bank

Rata inflaţiei a surprins în mod pozitiv în 2013, creând astfel spaţiu pentru reducerea dobânzii-cheie. De asemenea, relaxarea condiţiilor monetare a fost justificată şi de evoluţia modestă a creditului în economie.  În această perioadă, mecanismul de transmisie a politicii monetare a fost eficient, fiind facilitat de lichiditatea amplă din sistemul bancar.

Deciziile viitoare privind politica monetară vor fi condiţionate de evoluţia inflaţiei şi preţurile activelor financiare. Introducerea accizei adiţionale pe combustibili a majorat prognoza noastră pentru inflaţie până la 3,7% (impactul accizei fiind de 0,5pp) şi a temperat tonul relaxat al reprezentanţilor BNR. Astfel, considerăm că banca centrală va reduce rata de dobânda la 3,75% pe 8 ianuarie, dar o a doua tăiere pe 4 februarie este mai puţin probabilă. De asemenea, BNR ar putea reduce ratele rezervelor minime obligatorii la lei pentru a relaxa condiţiile monetare.

Eugen Sinca, analist-şef la BCR

Relaxarea politicii monetare va avea loc prin diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei spre 10% şi eliberarea în piaţă a 5-6 miliarde lei în mai mulţi paşi, cu efect de ieftinire a creditelor în lei. Spaţiul pentru reducerea dobânzii de politică monetară este mai redus faţă de 2013, şi credem că în cel mai bun caz vom avea doar o reducere cu 25 de puncte de bază la începutul anului.

Rozalia Pal, Garanti Bank

BNR va continua relaxarea politicii monetare cu încă două scăderi ale dobânzii cheie. Astfel, se aşteaptă că aceasta va atinge 3,5% până la finalului primului trimestru al anului 2014.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO