Bănci și Asigurări

BNR a semnalizat de la Cluj oprirea cresterii dobanzilor

BNR a semnalizat de la Cluj oprirea cresterii dobanzilor

Click pentru imaginea intreaga

25.09.2008, 20:17 33

 Dobanda-cheie la leu ramane la 10,25% pe an, a hotarat ieri Consiliul de Administratie al BNR, reunit de data aceasta la sucursala bancii centrale din Cluj-Napoca.

Acesta este primul vot pentru stabilizarea dobanzilor, dupa ce BNR a operat din octombrie si pana in iulie nu mai putin de sapte majorari la rand, in urma carora dobanda de politica monetara a urcat cu 3,25 puncte procentuale, de la 7% pe an.
Desi BNR mentine dobanda, bancile isi imprumuta lei intre ele la costuri mai mari, care ajung spre 13% pe an. Astfel, pentru clientul final decizia de ieri nu va aduce schimbari in privinta costurilor imprumuturilor sau a dobanzilor pe care le poate primi pentru sumele economisite.
Decizia de mentinere a dobanzii era asteptata de majoritatea analistilor, astfel ca leul a inregistrat doar o fluctuatie usoara dupa anunt.
"Decizia este adecvata pentru contextul actual si efectul asupra pietelor financiare va fi neutru. Chiar daca, in ansamblu, preturile vor ramane volatile, cred ca inflatia va mentine tendinta de scadere graduala. In acest context, perspectiva unei noi majorari a dobanzii de politica monetara la ultima sedinta din acest an se reduce semnificativ", comenteaza Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
Consiliul de Administratie a mai decis ieri sa opereze in continuare o gestiune "ferma" a lichiditatilor de pe piata monetara si sa mentina ratele de constituire pentru rezervele minime obligatorii (partea din sumele atrase pe care bancile trebuie sa o imobilizeze la BNR).
"Consiliul reafirma ca va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern si international, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure consolidarea procesului de dezinflatie", potrivit comunicatului emis de BNR dupa sedinta de politica monetara.
Desi se asteptau ca BNR sa mentina dobanda, analistii subliniau ca ritmul rapid de crestere a salariilor si sporirea cheltuielilor publice din ultima perioada ar putea sa incline balanta in favoarea unei noi intariri a politicii monetare.
Principalul argument pentru mentinerea dobanzilor a fost reintrarea inflatiei pe o panta descendenta vizibila, considera analistii. Inflatia anuala a incetinit la 8% in august, de la 9% in iulie, in conditiile in care preturile la produsele agroalimentare au crescut foarte putin, iar in servicii s-au inregistrat chiar ieftiniri.
Dupa decizia BNR, analistii sunt increzatori ca varful de dobanda a fost deja atins, chiar daca o scadere nu va fi votata chiar la urmatoarea sedinta. Consiliul de Administratie al BNR se va mai intalni pentru a discuta politica monetara pe 30 octombrie, aceasta fiind si ultima sedinta programata pentru anul acesta.
Consiliul de Administratie noteaza ca turbulentele de pe pietele internationale au avut pana in prezent "un impact limitat asupra sectorului institutiilor de credit din Romania", in principal sub forma scumpirii finantarilor externe. Totodata, lichiditatea de pe piata locala, desi a scazut, se situeaza la un nivel "adecvat pentru buna functionare a pietelor."
Banca centrala prognozeaza pentru lunile urmatoare mentinerea cresterii preturilor la niveluri inalte, situate semnificativ peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul 2008. "Aceasta impune mentienrea unei conduite restrictive a politicii monetare intr-o perspectiva mai indelungata." Pentru anul acesta BNR si-a stabilit o tinta de inflatie de 3,8% incadrata intr-un interval de plus/minus un punct procentual. Acesta va fi al doilea an consecutiv in care banca centrala isi rateaza tinta de inflatie, insa prognozele pentru 2009 arata, cel putin momentan, mai bine.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO