Bănci și Asigurări

BNR a sterilizat mai putin dupa ce a majorat rezervele minime

BNR a sterilizat mai putin dupa ce a majorat rezervele minime

Click pentru imaginea marita

04.09.2006, 18:01 17

BNR a atras depozite de aproape noua miliarde de lei in luna august, pentru a tine sub control lichiditatile din piata monetara. Volumul atras este aproape la jumatate fata de cel din iulie, cand sterilizarile au totalizat aproape 15,4 miliarde de lei.
Scaderea sterilizarilor pana la un minim al anului (8,84 miliarde de lei, echivalentul a 2,5 miliarde de euro) a venit insa in contextul in care in august bancile comerciale au fost nevoite sa lase mai multi bani la BNR sub forma de rezerve minime obligatorii. La sfarsitul lui iunie, BNR a decis majorarea ratei de constituire a rezervelor minime obligatorii (partea din fondurile atrase pe care bancile trebuie sa o lase la banca centrala) de la 16% la 20%. Desi nu exista o estimare clara a volumului suplimentar de bani atrasi astfel la banca centrala, analistii considera ca acesta ar putea fi de doua pana la trei miliarde de lei. Dealerii s-au trezit astfel ca nu au mai avut destui lei pentru a-si acoperi nevoile curente, cu atat mai putin pentru a-i plasa la BNR. Astfel, la primele licitatii din august, sumele atrase au fost de ordinul catorva sute de milioane de lei, fata de mai multe miliarde in lunile precedente.
Rezervele minime sunt cel mai puternic instrument prin care BNR controleaza lichiditatile din piata. La sfarsitul lui iunie, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu spunea ca sumele atrase ca rezerve minime reprezinta aproximativ 55% din totalul disponibilitatilor aflate in sold la banca centrala.
Pe de alta parte, bancile au plasat mai multi lei in credite acordate clientilor, astfel ca lichiditatile ramase in exces s-au diminuat.
Dupa ce BNR a majorat rezervele minime, dobanzile pe piata au urcat simtitor, in conditiile in care multi jucatori au ramas temporar fara lichiditati. Desi presiunea pe lichiditati s-a atenuat odata cu ajungerea la scadenta a unor plasamente mai vechi, majoritatea bancilor au resimtit nevoia sa atraga mai multi lei de la clienti. Astfel, luna august a adus un val de majorari ale dobanzilor platite clientilor pentru depozite, care au urcat spre nivelul de 8% pe an, cu doua puncte peste nivelul actual al inflatiei, de putin peste 6%. Tot mai multe banci accepta acum sa garanteze nivelul dobanzilor pana la scadenta depozitului, astfel incat clientul poate sti de la inceput cat va castiga din respectivul plasament.
In august, BNR a utilizat numai depozitele pe termen de o luna pentru a atrage lichiditatile excedentare din piata. Celalalt instrument de sterilizare al bancii centrale - certificatele de depozit (CD) pe trei luni - nu a fost utilizat luna trecuta. Licitatia pentru vanzarea de CD-uri s-a suprapus atunci cu sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, iar dealerii au cerut dobanzi mai mari decat nivelul maxim acceptat de banca centrala (de 8,75% pe an).
Pentru BNR este mai ieftin sa utilizeze rezervele obligatorii pentru controlul lichiditatii din piata decat instrumentele de tip open-market. Pentru sumele reprezentand rezerve minime obligatorii banca centrala plateste o dobanda de 1,9% pe an (incepand din iunie), in timp ce la depozitele pe o luna si CD-uri dobanda este de 8,75% pe an.


Fara titluri de stat si in trimestrul III
Ministerul Finantelor continua in trimestrul al treilea anularea licitatiilor de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, programate pe 7 si 18 septembrie, conform calendarului anuntat la inceputul anului. De altfel, bugetul a inregistrat dupa sapte luni un excedent de 1,69% din PIB. Ramane de vazut daca pe final de an vor aparea necesitati care sa determine in sfarsit reluarea emisiunii de titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO