Bănci și Asigurări

BNR are plasate in obligatiuni 66% din activele externe

11.07.2005, 20:13 29

Titlurile de valoare sunt de departe plasamentul preferat al BNR, fiind investite in astfel de instrumente 36,4 miliarde de lei noi (10,1 miliarde de euro).

Activele externe ale Bancii Nationale au ajuns la 55,2 miliarde de lei noi (15,3 miliarde de euro) la sfarsitul lunii aprilie, marcand o crestere cu jumatate de punct procentual comparativ cu luna precedenta.

Comparativ cu luna precedenta soldul plasamentelor in titluri de valoare a inregistrat o crestere de doua puncte procentuale.

Ponderea acestora in totalul activelor externe ale bancii centrale a crescut cu sase puncte procentuale in intervalul aprilie 2004 - aprilie curent, ajungand la 66%. Aceste plasamente in obligatiuni guvernamentale, considerate foarte sigure, sunt preferate altor alternative de investire, care presupun riscuri mai mari.

Majorarea activelor a fost alimentata, pe langa cresterea plasamentelor in titluri de valoare si de cea a disponibilului la drepturi speciale de tragere la Fondul Monetar International (FMI), restul componentelor inregistrand scaderi usoare.

Fata de luna aprilie a anului trecut, activele externe detinute de banca centrala marcheaza o crestere cu 45%.

Expansiunea sustinuta a activelor externe a avut loc in conditiile in care rezerva valutara a bancii centrale a inregistrat o crestere importanta in acest interval, sustinuta de cumpararile substantiale operate pe piata valutara interbancara.

Disponibilul in valute al BNR a scazut insa usor in luna aprilie, ajungand la 9,9 miliarde de lei noi (2,7 mld. euro). Evolutia a avut loc in conditiile in care BNR a redus disponibilul pastrat la Fed (Banca Centrala a Statelor Unite) pana la 2,1 milioane de lei noi (0,6 milioane de euro), iar depozitele si disponibilul pastrate la alte banci straine s-au diminuat cu 7%, ajungand la un sold de 7,8 milioane de lei noi (aproape 2,2 milioane de euro).

Pe de alta parte, banca centrala a continuat sa majoreze disponibilul la Banca Reglementelor Internationale (BRI), pana la doua miliarde de lei noi (0,5 miliarde de euro). Fata de sfarsitul lui martie, cresterea este de aproape 30%.

Disponibilul in drepturi speciale de tragere (DST) pe care banca centrala il are la FMI a ajuns la sfarsitul lui aprilie la 13,3 milioane de lei noi (3,7 milioane de euro).

BNR mai detine participatii in valoare totala de 4,6 miliarde de lei noi (1,3 miliarde de euro) la FMI, Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si alte institutii financiare internationale. Valoarea acestora a scazut usor fata de luna precedenta, continuand astfel trendul aparut inca de anul trecut.

Valoarea rezervei de aur a BNR s-a mentinut la 4,3 miliarde de lei noi (1,2 miliarde de euro), fiind influentata de evolutia preturilor pe pietele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO