Bănci și Asigurări

BNR asteapta prima greseala a Bancii Unirea

18.07.2000, 00:00 15



Banca comerciala Unirea va trebui ca pana cel mai tarziu pe 15 august sa faca rost de lichiditati, eventual printr-o majorare de capital, pentru a-si constitui rezerva minima obligatorie la BNR deoarece in caz contrar banca centrala va declansa procedura de faliment, a declarat ieri Ziarului Financiar, Nicolae Cinteza, directorul departamentului de supraveghere bancara din BNR.

El a adaugat ca desi solvabilitatea bancii este destul de buna, lipsa de lichiditati este cauza care sta la baza problemelor bancii.

Banca nu si-a mai constituit rezerva minima din a doua parte a lunii mai, pana in prezent banca ramanand datoare cu "patru chenzine" (fiecare banca este datoare sa isi constituie rezervele minime obligatorii la BNR de doua ori de luna - in perioada 1-15 pentru perioada 15-30 a lunii precedente si in perioada 15-30 a lunii pentru primele doua saptamani ale lunii respective - n.r.).

"Regulamentul BNR este foarte dur cu cei care nu isi constituie rezervele minime obligatorii. Deja, Unirea nu si le-a mai constituit cam de mult. Toata lumea stie ca de la o lipsa de lichiditati pana la insolvabilitate mai este doar un pas", a explicat Cinteza.

Dragos Boanca, vicepresedintele bancii, a afirmat ca deja s-a demarat procedura de majorare de capital, in prezent asteptandu-se, potrivit legii, ca in termen de 30 de zile (incepand cu 7 iulie) actionarii sa-si exercite dreptul de preemtiune, respectiv sa cumpere actiuni in functie de cota de capital detinuta.

"Va avea loc o majorare de capital cu cel putin 35 de miliarde de lei, dar aceasta va fi facuta in mod cert din surse externe pentru ca actionarii au avut cel putin doua ocazii sa o faca si nu au dorit acest lucru", a explicat Boanca.

Oficialul Unirea a mai adaugat ca cel mai tarziu pana la jumatatea lui august se va incheia intreg procesul de majorare de capital si incepand de atunci isi vor constitui rezervele minime obligatorii la BNR.

Structura actionariatului bancii este acum: Banca Populara Romana - 57%, SIF Moldova - 11%, Amerom (Prima TV) - 3%, restul de actiuni fiind detinut de circa 300 de persoane fizice. Unirea a ramas fara lichiditati deoarce actionarul majoritar, BPR a retras peste 85 de miliarde de lei intr-o perioada foarte scurta.

In prezent, banca Unirea are disponibilitati la BNR in valoare de aproximativ 4 miliarde de lei, fata de 12-14 miliarde de lei cat trebuia, iar lichiditatile bancii se ridica la peste 7 miliarde de lei, dupa cum a spus oficialul bancii.

BNR a pus in ultima saptamana a lunii iunie banca Unirea in regim special de decontare pe motiv ca nu si-a constituit garantiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels