Bănci și Asigurări

BNR: Bancile fara lei sa se capitalizeze

18.04.2008, 20:57 11

Unele banci sunt intr-un "cerc vicios", neavand lichiditati si nici titluri de stat, cu care sa garanteze pentru contractarea de imprumuturi de la BNR, a admis ieri guvernatorul Mugur Isarescu.
"Incurajam aceste banci sa faca eforturi - fie sa tempereze creditarea, fie sa se capitalizeze - astfel incat intr-o perspectiva nu foarte indepartata sa ajunga la o structura echilibrata a bilantului", a spus Isarescu. In opinia guvernatorului, bancile ar trebui sa isi creeze un portofoliu de titluri de stat de 10%-15% din bilant, cu care sa poata garanta la nevoie pentru credite de refinantare de la BNR.
Pe de alta parte, Isarescu subliniaza ca nu se poate vorbi despre o criza de lichiditati la nivel sistemic, in conditiile in care BNR impune bancilor sa pastreze rezerve minime importante (20% din resursele atrase in lei, respectiv 40% la valuta) si care ar putea fi deblocate la nevoie.
Guvernatorul i-a avertizat recent pe bancheri ca in scurt timp excesul traditional de lichiditati de pe piata monetara se va diminua si vor fi nevoiti sa se refinanteze de la BNR. In prezent, BNR se afla intr-o pozitie de debitor net fata de sistemul bancar, atragand in depozite leii in exces de pe piata monetara, insa in mod firesc bancile centrale sunt creditori pentru sistem, actionand ca un imprumutator de ultima instanta.
"Nu avem probleme de lichiditati, dar putem profita de acest context pentru a eficientiza politica monetara", a explicat guvernatorul BNR. Semnalele de politica monetara date prin modificarea dobanzii se transmit mai rapid si intr-o masura mai mare atunci cand banca centrala actioneaza ca un creditor al sistemului.
BNR i-a avertizat saptamana trecuta pe trezorierii bancilor locale ca lichiditatea pe piata va scadea foarte mult la sfarsitul lunii, cand companiile vor avea de facut plati importante catre bugetul de stat.
Piata a trecut printr-un episod similar in primavara trecuta, cand unii jucatori au ramas fara lei, iar dobanzile pe piata au urcat vertiginos pana la 40% pe an, inainte ca BNR sa intervina pentru a injecta lichiditati. Situatia s-a reinversat ulterior, pe masura ce fondurile au revenit in piata.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spune ca este putin probabil ca un scenariul din mai 2007, cu salturi de dobanzi, sa se repete si anul acesta. El a subliniat ca testele de stres efectuate periodic de banca centrala nu indica existenta unui risc la nivel sistemic.
In alta ordine de idei, Popa spune ca si in scenariul putin probabil in care bancile locale nu ar mai avea acces la finantari externe, pe fondul turbulentelor de pe pietele internationale, efectele asupra sistemului bancar local ar fi limitate.
"In scenariul putin probabil al sistarii complete a finantarilor externe nu apar probleme la nivel sistemic. Doar doua banci ar avea probleme, iar impactul asupra sectorului real ar fi neglijabil", a explicat viceguvernatorul. O astfel de situatie ar putea sa apara doar daca aversiunea fata de economiile emergente ar creste atat de mult incat actionarii straini ai bancilor locale ar inceta sa le mai ofere finantari, sau prima de risc ceruta ar fi atat de mare incat ar determina rambursari anticipate ale finantarilor.
Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a subliniat ca cea mai mare parte a bancilor locale sunt detinute de grupuri financiare internationale, care le pot asigura acces mai usor la finantari. Sub mentiunea ca este doar o observatie personala, Lazea spune ca in cazul in care unii jucatori ar avea probleme, statul nu ar trebui sa intervina, dupa exemplul recent al guvernului britanic care a preluat banca Northern Rock sau al Bancii Centrale a Statelor Unite, care a sprijinit preluarea Bear Stearns de catre Morgan Stanley.
Cristian Popa spune ca este nevoie de conlucrarea tuturor componentelor mixului de politici economice, intrucat exista "riscuri foarte importante" pentru corectii rapide ale deficitului extern.


Viceguvernatorul BNR Cristian Popa:

Nu se repeta scenariul din mai 2007, cand dobanzile au urcat spectaculos pe piata monetara pe fondul lipsei de lei.

Chiar daca finantarile din strainatate sunt sistate, nu apar riscuri sistemice iar efectele asupra sectorului real sunt marginale. Doar doua banci ar avea probleme.

Turbulentele de pe pietele externe genereaza doar riscuri limitate pentru cresterea economiei romanesti.

Remiterile ar putea sa scada, in conditiile in care emigratia s-a concentrat in Italia si Spania, economii care se confrunta acum cu probleme.

Investitorii au folosit leul ca un substitut pentru monedele altor economii emergente - Bulgaria sau tarile baltice - care au curs fix.

Exista riscul unei corectii rapide a deficitului extern. Este nevoie de conlucrarea tuturor componentelor mixului de politici economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO