Bănci și Asigurări

BNR: bancile s-au expus mai mult si au facut profituri mai mari din asta

04.11.2005, 20:57 32

Schimbari in topul primelor cinci banci care concentreaza aproximativ 60% din totalul activelor din sistem si o crestere a bilantului agregat al institutiilor de credit cu 21,5% sunt principalele miscari dupa primele noua luni ale anului.

ABN Amro si Casa de Economii si Consemnatiuni au iesit la sfarsitul lui septembrie din topul primelor cinci institutii de credit din sistemul bancar, cedand locul HVB Bank si, respectiv, Bancpost. La jumatatea anului ABN Amro se plasa pe locul al patrulea cu active de 1,8 mld. euro, in timp ce CEC se mentinea pe locul cinci, cu active de aproximativ 1,5 mld. euro.

Primele cinci banci din sistem concentreaza acum 59,4% din totalul activelor din sistem, 61,2% din credite si 58,9% din capitalurile proprii.

"Bilantul agregat al sistemului bancar (active, respectiv pasive, n. red.) a crescut in primele noua luni ale anului cu 21,5% in termeni reali", a declarat Florin Georgescu, prim viceguvernator al Bancii Nationale.

Pe partea de active cresterea a fost sustinuta de expansiunea creditelor acordate clientelei, cu 24%, respectiv cu 2 puncte procentuale mai rapid decat in primele noua luni ale anului trecut. In cadrul acestora creditele acordate populatiei au crescut cu 54,2%.

O contributie inca mai importanta la aceasta expansiune a avut-o insa cresterea plasamentelor bancilor la alte institutii de credit. Dintre acestea, 67% reprezinta plasamente la BNR, in rezerve minime obligatorii si depozite. Plasamentele bancilor in titluri de stat s-au diminuat in primele noua luni ale anului fata de aceeasi perioada a lui 2004, dupa ce Ministerul Finantelor a restrans de asemenea volumul obligatiunilor vandute.

"A crescut si profitabilitatea in sistemul bancar pe fondul unei expuneri mai mari la risc, dar s-au redus si ecarturile. Bancile au facut mai mult profit nu din marje, ci din baze, din turnover", a subliniat Georgescu. Rentabilitatea capitalurilor a urcat cu 1,3 puncte procentuale, pana la 16%, in timp ce profitabilitatea activelor (ROA, return on assets) a inregistrat o crestere marginala pana la 2%.

Cresterea bilantului agregat se traduce si printr-o majorare a gradului de intermediere financiara (ponderea creditului neguvernamental in produsul intern brut PIB). Potrivit lui Georgescu, acesta va ajunge la 21% la sfarsitul acestui an, de la 17,5% in decembrie 2004. In Uniunea Europeana media pentru gradul intermedierii financiare depaseste insa 100%, astfel ca, spune viceguvernatorul, mai este destul loc de crestere. De altfel, Georgescu spune ca, dupa ce bancile au analizat situatia creditelor acordate, multi jucatori au descoperit ca inca mai pot acorda credite in valuta, chiar sub noile reglementari ale BNR.

In privinta asigurarii surselor pentru dezvoltarea activitatii, cea mai importanta expansiune au marcat-o imprumuturile pe termen mediu si lung, care au crescut cu peste 41%. Restul surselor de finantare au marcat cresteri sub medie, ceea ce il face pe Georgescu sa considere ca imprumuturile atrase de bancile comerciale din strainatate, in special de la grupurile care le detin, au reprezentat principalul motor de crestere a activelor.

Pe de alta parte, Georgescu a subliniat ca ponderea creditului populatiei in totalul imprumuturilor neguvernamentale a continuat sa creasca.

In acest timp, ponderea pe care valuta o detine in totalul creditului neguvernamental a coborat la 59% in septembrie fata de 61% anul trecut. Persoanele fizice s-au imprumutat insa mai mult in valuta, ponderea acestor credite urcand, pentru al treilea an consecutiv, pana la50%.

Viceguvernatorul considera ca bancile ar trebui sa isi asume riscul valutar alaturi de client daca doresc sa acorde imprumuturi in devize.

"Sa transforme bancile liniile de credit pe care le obtin din afara in lei. Ia sa isi mai asume si banca riscul valutar si sa dea la cetateni credite in lei. Omul ia leafa in lei si plateste rata lacredit in lei", a spus Georgescu.

Dupa noua luni din acest an, creditul acordat populatiei a urcat la o pondere de 6% din PIB, fata de 5%anul trecut, in urma unei cresteri cu 54%.

In acest timp, creditul acordat companiilor a crescut cu 12,7% in termeni reali, ajungand la o pondere de 15% din PIB. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO