Bănci și Asigurări

BNR castiga 454 mil. euro din rezerva valutara

17.11.2006, 18:24 10

Banca Nationala a obtinut in primele zece luni ale anului venituri din administrarea rezervei valutare de 454 mil. euro, fata de 312 mil. euro pe tot anul trecut.
Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR responsabil cu operatiunile de piata ale bancii centrale, spune insa ca veniturile respective nu sunt suficiente pentru a acoperi costurile cu sterilizarea excesului de lichiditati de pe piata interna.
Dijmarescu spune ca majorarea veniturilor din administrarea rezervei fata de 2005 se datoreaza deciziei Consiliului de Administratie al BNR de a opera si cu plasamente in titluri emise de companii private intr-un plafon de 15% din rezerva.
"Bilantul BNR la 9 luni indica faptul ca vom incheia si anul acesta cu pierderi, insa mai reduse comparativ cu anul trecut", a declarat ieri Dijmarescu, la seminarul UE - Cofile, organizat de Alpha Bank si BNR.
Anul trecut BNR a inregistrat pierderi nete de aproape 631 mil. euro, conform raportului anual al bancii centrale.
Viceguvernatorul a aratat ca rezervele nete ale BNR, adica cele pe care banca poate conta efectiv, insumau la sfarsitul lunii octombrie 12,4 miliarde de euro, in timp ce restul de 10, 3 miliarde sunt de fapt pasive in valuta ale bancii centrale, adica surse atrase de la alte entitati.
Practic, nu mai putin de 6,4 miliarde de euro reprezinta rezervele minime obligatorii in valuta pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie la BNR, volumul acestora crescand semnificativ anul acesta. In luna iunie, BNR a majorat rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit la 40%. De asemenea, in pasivele in valuta ale BNR Ministerul Finantelor detine in prezent o cota de 2,9 miliarde de euro, din care 2,2 mld. euro reprezinta numai banii incasati de stat din privatizarea BCR.
Dijmarescu spune ca rezerva valutara a bancii centrale se situeaza in prezent la un nivel suficient de mare, in conditiile in care acopera peste 6 luni de importuri. El afirma ca banca centrala raporteaza acum rezerva si la un alt indicator, respectiv la datoria externa pe termen scurt dintr-un an.
La sfarsitul lunii august, soldul acesteia ajunsese la 10,6 miliarde de euro. "Acceptiunea de siguranta este ca rezerva sa acopere cel putin un an din datoria pe termen scurt. Optimul este insa sa acopere doi ani si nu suntem inca acolo", a declarat Eugen Dijmarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO