Bănci și Asigurări

BNR constată: Băncile îşi recalibrează activitatea, dar în lipsa creşterii creditării surplusul de bani îl trimit înapoi acasă

BNR constată: Băncile îşi recalibrează activitatea,...

Autor: Ciprian Botea

08.09.2014, 00:08 383

Din decembrie 2008 până acum băncile locale au trimis înapoi către băncile-mamă 9 mld. euro.

Procesul de dezintermediere, reducerea sprijinului financiar acordat de băncile străine subsidiarelor locale, a fost susţinut de restrângerea creditării, dar şi de condiţiile mai puţin restrictive privind rezervele minime obligatorii constituite de bănci la Banca Naţională.

Băncile locale au rambursat linii de finanţare de 1,2 mld. euro acţionarilor din străinătate în prima jumătate a acestui an, astfel că în iunie volumul total al acestor surse de finanţare a ajuns să consemneze un minus de peste 9 mld. euro faţă de nivelul maxim atins în decembrie 2008.

Liniile de finanţare de la băncile-mamă însumau 22 mld. euro la finalul lui 2008, iar în iunie în bilanţurile bancherilor mai rămăseseră numai 13 mld. euro, potrivit datelor dintr-o prezentare sus­ţinută la Universitatea Ovidius din Constanţa de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO