Bănci și Asigurări

BNR continua sa aspire leii din piata

28.02.2006, 19:50 12

BNR a atras ieri 2,8 miliarde de lei (0,8 miliarde de euro) in depozite la o luna, respectand astfel calendarul anuntat la inceputul lunii. Sumele importante atrase au reaprins interesul investitorilor nerezidenti pentru leu, astfel ca euro a pierdut teren pe piata valutara spre sfarsitul sedintei de tranzactionare, coborand din nou sub suportul de 3,5 lei.

BNR a acceptat la aceasta licitatie 79% din ofertele inaintate de banci, platind pentru depozite o dobanda de 8,5% in lei pe an. Tot ieri a ajuns la scadenta o alta serie de astfel de depozite, cu un volum de numai 1,8 mld. lei, astfel ca banca centrala a atras si leii care erau in exces pe piata.

"Procentul de alocare este bun si cel mai probabil dobanzile pe termen scurt vor ramane la niveluri ridicate. Interesul pentru leu, mai ales din partea nerezidentilor, se mentine, astfel ca vom vedea noi aprecieri", a comentat un dealer. Ieri dobanzile oscilau intre 7,5%-9% pe an pentru scadentele scurte.

In urma cu o saptamana, BNR a acceptat integral ofertele bancilor, de 5,1 miliarde de lei, luandu-i prin surprindere pe dealeri, care se obisnuisera sa liciteze sume mai mari decat aveau disponibile, deoarece procentul de alocare nu era niciodata atat de mare.

Efectele s-au vazut clar spre sfarsitul saptamanii, cand nevoia mai mare de lichiditati, adusa de sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, s-a suprapus cu cererea mai mare din partea clientilor corporativi, care aveau plati de facut catre buget. Dealerii au ezitat sa apeleze la creditul lombard oferit de BNR la o dobanda de 14%, in conditiile in care nu era clar daca sunt acceptate la garantare si certificate de depozit sau numai titluri de stat. Astfel, in sedinta de joia trecuta, dobanzile la depozitele pe o zi au crescut spectaculos, ajungand pana la 24% pe an. Banci importante au ajuns astfel sa plateasca dobanzi de pana la 23% pe an pentru atragerea de surse de pe o zi. Dealerii spun ca probabil au existat si jucatori care au profitat de situatie, contractand imprumuturi de la BNR cu 14%, pentru a acorda finantari in piata, la o dobanda de 20% pe an.

Inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor a adus calmarea pietei, dobanzile coborand vineri la 7%-9% pe an.

Seria de licitatii organizate de banca centrala si-a atins pana acum obiectivul principal, de a stimula cresterea dobanzilor pe piata interbancara. Aceste miscari au inceput sa se transmita si catre clienti, mai multe banci urcand dobanzile pasive la lei pe termen lung la niveluri real pozitive. BNR incearca astfel sa opereasca migratia dinspre economisire spre consum, scopul final fiind acela de a cobori cererea sub nivelul potential pana la sfarsitul anului.

Mentinerea dobanzilor la un nivel ridicat vine insa cu riscul de a atrage noi intrari de capitaluri speculative. Euro a castigat ieri la cursul oficial 0,09 bani, pana la 3,5058 lei, insa a pierdut teren in piata.

In prima jumatate a sedintei de tranzactionare cotatiile au oscilat in jurul nivelului de 3,5050/3,5100 lei pentru un euro, unde ajunsesera inca de vineri. Dupa anuntarea rezultatului la licitatia organizata de BNR, au aparut interese de vanzare, euro coborand pana la 3,4980/3,5030 lei la sfarsitul zilei. Volumele tranzactionate pe piata nu au fost insa semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO