Bănci și Asigurări

​BNR: Creditarea în lei a crescut la finele lunii noiembrie, însă cea în valută s-a diminuat

​BNR: Creditarea în lei a crescut la finele lunii...

Autor: Liviu Popescu

23.12.2014, 12:19 214

Populaţia şi companiile aveau la finele lunii noiembrie credite contractate în valoare de 214 mld. lei, în scădere cu 2,7% faţă de perioada similară a anului trecut, influenţate negativ de scăderea finanţărilor în valută. Creditele în valută au însumat 120 mld. lei la finele lunii trecut, cu 11% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Comparativ cu luna octombrie, creditele în valută sunt în scădere uşoară. Pe de altă parte, creditele în lei ale gospodăriilor şi companiilor au însumat 94 mld. lei, cu 9% peste nivelul înregistrat la finele lunii noiembrie din 2013, potrivit datelor BNR.

Stocul de credite este afectat de procesul de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante derulat de bancheri.

Creditul guvernamental a ajuns în noiembrie la 82 mld. lei, cu 6,3% peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Depozitele gospodăriilor şi populaţiei au însumat 221 mld. lei, cu 6% peste nivelul din perioada similară a anului trecut. Comparativ cu luna octombrie, depozitele au crescut cu 1,5%. Depozitele în lei ale rezidenţilor au fost de 145 mld. lei, cu 7,7% peste nivelul din noiembrie 2013, iar cele în valută au cumulat 76 mld. lei, cu 2,4% peste perioada similară a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO