Bănci și Asigurări

BNR este cu ochii pe lichiditatea din piata

18.05.2009, 18:19 16

BNR a absorbit ieri 153 de milioane de lei de pe piata pentru o saptamana, in incercarea de a evita acumularea unui exces de lei, care sa puna presiune pe scaderea dobanzilor. Vinerea trecuta banca centrala injectase in piata 2,5 miliarde de lei, pentru o perioada de o luna, dand astfel bancilor comerciale posibilitatea sa refinanteze titlurile de stat achizitionate.

"Operatiunea de piata - apropiata de un reglaj fin, a fost bine-venita in conditiile in care ne aflam in ultima saptamana de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar cum majoritatea bancilor si-au indeplinit cerintele, sunt presiuni de scadere a dobanzilor pe termen scurt", afirma dealerii Piraeus Bank. Dobanzile pe piata monetara s-au mentinut in intervalul 9%-10% pe an pentru plasamentele pe termene foarte scurte. Pentru maturitatile mai lungi de trei luni dobanzile urca spre nivelul de 11% pe an.
Pe fondul dobanzilor relativ ridicate, leul a reusit sa recastige ieri o parte din terenul pierdut in fata euro la sfarsitul saptamanii trecute, cand investitorii au reactionat la publicarea datelor dezamagitoare privind scaderea Produsului Intern Brut cu 6,4% in primul trimestru. Euro a coborat ieri de la 4,19 lei la deschiderea pietei la 4,1630/4,1660 lei spre finalul zilei. BNR a calculat un curs de 4,1760 lei, cu 1,63 bani sub nivelul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO