Bănci și Asigurări

BNR este dependenta de rezervele minime atrase de la banci

03.07.2008, 19:17 34

Sumele atrase de BNR de la bancile comerciale din sistem sub forma de rezerve minime obligatorii reprezinta 58% din pasivele totale ale autoritatii monetare, respectiv 60,2 miliarde de lei (16,6 miliarde de lei).
Rezervele minime obligatorii sunt un instrument de politica monetara, chiar unul dintre cele mai puternie ramase la indemana BNR pentru a controla viteza creditarii. Inca din 2006 banca centrala a ridicat cotele de constituire a rezervelor minime la 40% pentru sumele atrase in valuta, respectiv 20% pentru cele in lei, niveluri cu mult peste cele utilizate de alte banci centrale. Prin impunerea unor cerinte foarte mari privind rezervele, BNR majoreaza indirect costurile de finantare pentru banci, fortandu-le astfel sa tina dobanzile sus la creditele acordate clientelei.
Potrivit Raportului Anual publicat ieri de BNR, rezervele minime obligatorii constituite de bancile comerciale reprezentau 22% din pasive la sfarsitul anului trecut, adica respectiv echivalentul a 6,3 miliarde de euro). Pe partea de valuta, rezervele se ridica la 10,3 miliarde de euro, respectiv 36% din pasivele totale.
In schimb, sumele atrase de BNR de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara reprezentau doar 4% din pasive, respectiv 1,15 miliarde de euro.
BNR se afla in continuare in pozitie de debitor net fata de sistemul bancar, fiind nevoita sa sterilizeze prin operatiuni saptamanale excesul de lei de pe piata interbancara, pentru a evita scaderea dobanzilor. Guvernatorul Mugur Isarescu a atentionat insa bancherii in primavara ca excesul structural de lichiditate s-a diminuat puternic, iar BNR va trece in pozitia de creditor net fata de sistem, asemenea majoritatii bancilor centrale.
"Valoarea pozitiei nete reflecta existenta unui surplus structural de lichiditate in sistemul bancar - situatie care, in consecinta, a impus necesitatea interventiei Bancii Nationale prin absorbtia lichiditatii excedentare, in scopul evitarii presiunilor inflationiste", se arata in Raportul bancii centrale.
La 31 decembrie 2007, activele externe ale bancii au fost finantate in proportie de 64 la suta din fondurile atrase de la institutiile de credit prin utilizarea instrumentelor specifice politicii monetare (respectiv rezerve minime si sterilizari).
Numerarul in circulatie reprezinta un sfert din rezervele BNR, iar disponibilitatile Trezoreriei Statului au o pondere de 8%.
Pentru majoritatea pasivelor (sursele activelor externe) s-au inregistrat rate medii anuale ale dobanzii (platite de BNR) inferioare randamentului mediu anual al activelor (incasat de BNR), ceea ce a generat in anul 2007 un profit operational in suma de 1, 37 miliarde de lei, comparativ cu pierderea operationala de 490,69 milioane lei din 2006.
BNR a plasat activele externe cu un randament de 4,3% pe an, in timp ce a platit bancilor o doabnda medie de 2,14% pentru rezervele minime in lei, respectiv 0,93% pe an pentru cele in valuta. La depozitele atrase in cadrul operatiunilor de sterilizare, dobanda medie platita a fost de 7,29% pe an.
Anul trecut, veniturile nete din administrarea rezervelor internationale au fost de 2, 89 miliarde lei, in timp ce cheltuielile nete cu dobanzile platite in cadrul operatiunilor de politica monetara au insumat 1,27 miliarde de lei, respectiv cu 56% mai putin.
Cheltuielile cu dobanzile platite in cadrul operatiunilor de politica monetara reprezinta, implicit, costul indeplinirii obiectivului stabilit de lege, in competenta bancii centrale, privind asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO