Bănci și Asigurări

BNR forteaza o apreciere a leului in plina furtuna financiara internationala

BNR forteaza o apreciere a leului in plina furtuna financiara internationala
12.10.2008, 17:56 20

Dealerii se pregatesc pentru inca o saptamana de foc, dupa ce in sedinta de tranzactionare de vinerea trecuta euro a oscilat intr-o banda larga, iar BNR a aparut pe ecrane cu ordine de vanzare de valuta, determinand astfel o scadere a cotatiilor.

Astfel, leul a incheiat saptamana trecuta cu o apreciere puternica, insa evolutia s-a datorat interventiilor Bancii Nationale pe piata valutara. Evolutia leului a fost din nou decuplata de a celorlalte monede de pe pietele emergente din regiune, care au pierdut teren semnificativ in fata euro.
Euro a coborat vinerea trecuta la cursul oficial cu 5,59 bani, pana la 3,7690 lei. Cursul este astfel cu 17,2 bani mai jos decat maximul ultimilor aproape patru ani, atins chiar la inceputul saptamanii trecute.
BNR a explicat chiar interventia pe piata valutara, aceasta fiind prima data cand ofera explicatii privind operatiunile curente, de la adoptarea regimului de flotare semicontrolata a cursului de schimb, in toamna lui 2004. De altfel, BNR deruleaza interventii directe (afisand ordine in piata) extrem de rar, in ultimii ani fiind inregistrate doar cateva astfel de cazuri. Dealerii au suspectat pe parcursul saptamanii trecute in mai multe randuri interventii indirecte ale BNR pe piata, in cadrul carora ar fi vandut valuta prin intermediul unor banci locale.
"Interventia a avut drept scop testarea functionarii pietei in contextul actual de volatilitate si incertitudine, precum si intelegerea unor necorelari intre date statistice de pe pietele monetara si valutara si cotatiile existente pe aceste piete", a afirmat Mugur Stet, purtatorul de cuvand al BNR, intr-un e-mail trimis la ora 15.00, cand piata de la Bucuresti era inca deschisa.
Potrivit lui Stet, suma vanduta in cadrul acestor operatiuni a fost de 40 de milioane de euro. BNR a aparut din nou pe ecranele dealerilor la ora 16.00. Cu aceasta ocazie nu au fost insa derulate tranzactii, banca centrala verificand "realitatea cotatiilor", potrivit unui comunicat publicat la ora 18.00.
Interventia directa a Bancii Nationale pe piata a venit dupa ce cotatiile au inregistrat fluctuatii foarte puternice. Euro a inceput ziua la 3,87 lei, cu mult peste nivelul de la inchiderea de joi seara.
"Pe fondul aversiunii puternice fata de expunerile riscante leul a inregistrat pierderi puternice in fata euro, iar cotatiile au urcat la un varf de 3,9450 lei pentru un euro, intr-o singura ora. La acest nivel a aparut insa o rezistenta puternica", comenteaza analistii Credit Europe Bank. Dupa interventia BNR de la jumatatea zilei euro a coborat pana la un minim de 3,76 lei. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat din nou, revenind peste pragul de 3,8 lei/euro.
Volatilitatea ridicata de la Bucuresti a venit pe fondul acutizarii turbulentelor de pe pietele financiare internationale. Bursele din Asia, Europa si America au inregistrat scaderi puternice, in unele state tranzactiile fiind suspendate din cauza prabusirii indicilor. Monedele emergente au pierdut de asemenea teren puternic. In Polonia, euro a urcat de la 3,45 la 3,54 zloti intr-o singura zi.
Dealerii spun ca pe parcursul sedintei de tranzactionare de vineri BNR a continuat sa vanda valuta prin intermediul unor banci locale si a recurs la o interventie directa in conditiile in care nu reusea sa determine o scadere a cotatiilor.
Speculatorii straini pariaza pe deprecierea leului si au pozitii deschise de sute de milioane de euro.
"Strainii vad euro in sus. Daca BNR continua insa sa vanda si duce piata mai jos, ar putea sa apara inchideri ale pozitiilor lungi pe euro, ceea ce ar determina o scadere abrupta a cotatiilor", a comentat un dealer.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO