Bănci și Asigurări

BNR grabeste retragerea leilor vechi dupa 1 ianuarie

21.12.2005, 18:38 26

Banca Nationala va accelera retragerea din circulatie a leilor vechi in prima parte a anului viitor, in conditiile in care un numar tot mai mare de bancnote din vechile emisiuni si-au parcurs durata normata de viata.

In prezent, BNR face plati integral in moneda noua pentru valorile de 1 leu (10.000 de lei vechi) si 500 lei, precum si pentru monedele metalice.

Deocamdata, numai jumatate din plati sunt in moneda noua pentru valorile de 10 lei (100.000 de lei vechi), 50 de lei (500.000 de lei vechi) si 100 de lei (1.000.000 de lei vechi), restul emisiunii monetare fiind facuta in continuare in bancnote din vechea emisiune. In cazul valorii de 5 lei (50.000 de lei vechi), ponderea emisiunii noi in cupiura totala este de 75%. Actiunea propriu-zisa de retragere din circulatie a monedelor si bancnotelor din vechea emisiune, respectiv momentul de la care banca centrala nu va mai alimenta piata cu moneda veche, va incepe pe 1 septembrie 2006.

Dupa 31 decembrie 2006 puterea circulatorie a bancnotelor si monedelor metalice din vechea emisiune inceteaza, acestea nemaiputand fi folosite pentru plati.

Potrivit unui proiect de circulara a BNR, in perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2006, bancnotele vechi vor fi primite de la populatie, in mod obisnuit, de catre toti agentii economici, precum si de catre celelalte institutii. Acestea vor fi obligate sa primeasca leii vechi si sa ii depuna la unitatile bancare unde au contul deschis, odata cu depunerile de numerar. In perioada 1 decembrie - 31 decembrie 2006, banii vechi vor fi primiti de la populatie, agenti economici si celelalte institutii numai de catre unitatile bancare. Acestea nu vor mai repune lei vechi in circulatie, urmand sa-i depuna la BNR.

BNR estimeaza ca dupa 31 decembrie nu vor mai ramane pe piata sume importante in lei vechi. Totusi, de la 1 ianuarie 2007, banii vechi vor putea fi preschimbati fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, numai la BNR - sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis. Daca anumite banci comerciale vor fi interesate de aceasta operatiune, de asemenea fara taxe, ar putea primi aprobarea BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO