Bănci și Asigurări

BNR iese la atac să se războiască cu bloggerii, într-o poziţie neobişnuită pentru o bancă centrală

BNR iese la atac să se războiască cu bloggerii,...
09.08.2016, 17:14 629

Într-o poziţie destul de neuzuală pentru o bancă centrală, BNR a decis marţi să iasă la atac şi să replice tirului de acuzaţii la adresa băncii, a politicii monetare sau a politicii de salarizare, care ”nu au nicio bază reală, nu se susţin cu documente, avansează date false, mai mult, conţin de prea multe ori neadevăruri economice şi acuzaţii la limita linşajului”. 

”Toate acestea trec dincolo de legitimitatea interesului public în ceea ce priveşte activitatea Băncii Naţionale. Nicio acuzaţie serioasă, de gravitatea celor invocate, nu se poate susţine, indiferent de câte ori e repetată, printr-o simplă frază aruncată pe un blog”, menţionează într-o declaraţie Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. 

Poziţia BNR este cu totul neaşteptată, având în vedere că banca centrală nu intra în astfel de dispute. 

Fără să menţioneze numele, purtătorul de cuvânt prin declaraţie se referă la Lucian Isar, care are o dispută mai veche cu BNR, din momentul în care a fost forţat să iasă din sistemul bancar atacul speculativ, aşa cum il caracterizează BNR, din toamna lui 2008. 

Lucian Isar este un fost bancher - a lucrat la Citibank şi Bancpost, după care a fost şi ministru al IMM-urilor în guvernul Ponta 1. Isar a revenit în sistemul bancar pentru o scurtă perioadă când a fost preşedintele consiliului de administraţie al băncii Feroviara. În acest fel a primit aprobarea BNR de reîntoarcere într-o bancă. 

În conferinţa de luni, unde a prezentat raportul privind inflaţia, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ieşit din calmul obişnuit şi a început să răspundă opiniilor de pe blogul lui Lucian Isar, ceea ce nu îl caracterizează. De mai bine de două luni BNR se confruntă cu o presiune şi de comentarii negative în creştere legată de nepublicarea salariilor sau de politicile monetare şi valutare din perioada crizei, care au dus economia către austeritate. 

Isărescu a declarat că BNR va publica salariile, cel puţin ale guvernatorului, viceguvernatorilor şi membrilor consiliului de administraţie.

 

Vedeţi mai jos declaraţia integrală a lui Dan Suciu, Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României: 

De mai bine de o lună de zile, Banca Naţională a României este supusă zilnic unui tir de acuzaţii reluate cu obstinaţie, rupte de realitate şi menite să ducă la confuzie. Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă, nu au nicio bază reală, nu se susţin cu documente, avansează date false, mai mult, conţin de prea multe ori neadevăruri economice şi acuzaţii la limita linşajului. Toate acestea trec dincolo de legitimitatea interesului public în ceea ce priveşte activitatea Băncii Naţionale. Nicio acuzaţie serioasă, de gravitatea celor invocate, nu se poate susţine, indiferent de câte ori e repetată, printr-o simplă frază aruncată pe un blog.

Să fim bine înţeleşi: nu întrebările legate de activitatea complexă a BNR deranjează, ci acuzaţiile fără conţinut, total fanteziste şi răuvoitoare. Nu se poate răspunde unui şir de simple aserţiuni care nu sunt susţinute de nicio altă argumentaţie precum: ”BNR a afectat economia reală dramatic prin greşelile intenţionate de politică monetară şi de credit”, sau  “Tranzacţiile în marja pe fondul unui regim valutar “curs cu flotare controlată” permite câştigarea de benevolenţă din partea majorităţii parlamentare.” Nu se poate reacţiona nici în faţa unor acuzaţii false de la un cap la altul: “Când a avut pierdere (BNR, n.n.) suma a fost acoperită de la bugetul statului”, ”Cine şi-a tras bonusuri din împrumutul FMI? Anumiţi angajaţi ai BNR” .  -  care ţin de ABC-ul domeniului de activitate al băncii centrale.

Toată această înşiruire de acuzaţii fără niciun corespondent în realitate, reprezintă un atac la reputaţia BNR şi face inutil demersul de a mai reacţiona la încercarea de ducere în derizoriu a activităţii băncii centrale  -  instituţie cu responsabiltăţi, obligaţii şi obiective de interes naţional.

În schimb, Banca Naţională a României este oricând pregătită să răspundă la orice întrebare legitimă şi coerentă despre activitatea sa.

BNR înţelege şi respectă pe deplin procesul de transparentizare în conformitate cu legea, cu interesul public şi cu practica europeană a băncilor centrale. Website-ul BNR oferă publicului un mare volum de informaţii care răspund întrebărilor uzuale. De asemenea, nu vom ezita ca specialiştii şi comunicatorii bancii să intre în orice dezbatere publică şi să ofere toate informaţiile necesare pentru o mai bună înţelegere a activităţii şi a responsabilităţilor băncii. Dar Banca Centrală nu va răspunde unei campanii care are ca scop denigrarea instituţiei şi care nu are nimic de a face cu informarea corectă a publicului.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO