Bănci și Asigurări

BNR ii perpeleste pe dealeri

27.09.2005, 18:55 17

BNR a organizat ieri o licitatie pentru atragerea de depozite la o luna, prin care a sterilizat din piata 3 mld. lei (echivalentul a 840 de milioane de euro), reprezentand insa numai putin peste o zecime din cat oferisera bancile comerciale.

Aceasta a fost prima licitatie in care banca centrala a utilizat dobanda de politica monetara de 7,5%, dupa setarea acestui nivel, saptamana trecuta. BNR nu mai organizase astfel de licitatii de la sfarsitul lui august.

Dealerii spun ca, desi ofertele bancilor totalizau peste 26 de miliarde de lei (7,3 mld. euro), excesul de lichiditate din piata este mai mic, majoritatea jucatorilor supralicitand.

Plasarea leilor in depozite la o luna la o dobanda de 7,5% pe an reprezinta o alternativa atractiva pentru banci, care se vad altfel nevoite sa utilizeze facilitatea de depozit a BNR, la care dobanda este de 1% pe an. Pe fondul excesului de lei, dobanzile se mentin pe piata monetara la 0,6%-3% pe an, pentru depozitele pe o zi.

Pe piata valutara se mentine agitatia, insa ordinele de cumparare de valuta s-au echilibrat cu cele de vanzare. Euro a pierdut ieri 0,0174 unitati, pana la un curs de 3,5518 lei, aceasta fiind prima depreciere dupa trei zile consecutive in care castigase teren.

Dolarul a continuat sa se intareasca si ieri, fiind evaluat de banca centrala la 2,9489 lei, cu 0,0062 unitati mai mult decat in ziua precedenta.

Piata s-a deschis ieri in cotatii de 3,5650/3,5750 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de vineri. Pe parcursul unei sedinte de tranzactionare agitate, in care ordinele de vanzare au alternat cu cele de cumparare de valuta, cotatiile au oscilat intr-o banda destul de larga. Euro a atins ieri o minima de 3,5380/3,5430 lei, in timp ce nivelul cel mai ridicat de apreciere a fost de 3,5760/3,5810 lei. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,5450/3,5500 lei pentru un euro.

"Piata a fost agitata, insa volumele tranzactionate nu au fost foarte mari. Fiecare ordin a influentat cotatiile, euro osciland in functie de cum se succedeau vanzarile si cumpararile. Piata nu are inca o directie evidenta, osciland pentru moment in jurul nivelului de 3,56 lei pentru un euro", a comentat un dealer.

Pe piata la termen de la Sibiu, euro a fost cotat pentru sfarsitul anului la 3,55 lei, in scadere usoara fata de sfasitul saptamanii trecute.

Dolarul a marcat noi aprecieri in fata euro pe pietele internationale, cotatiile coborand pana la 1,2040 dolari pentru un euro, dupa ce uraganul Rita a provocat pierderi mai mici decat se anticipase. Astfel, analistii se asteapta ca dobanzile la dolar sa creasca in continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO