Bănci și Asigurări

BNR intervine pentru a sustine cursul

12.05.2005, 18:50 19

Euro a inregistrat ieri o apreciere de 128 de lei, fiind evaluat de Banca Nationala la 36.278 de lei.

Dealerii spun ca in spatele cumpararilor de valuta care au alimentat cresterea euro s-a aflat banca centrala, insa pe piata s-au resimtit probabil si unele iesiri de capitaluri, dupa ce marti mai multe emisiuni de titluri de stat au ajuns la scadenta.

Dolarul a castigat ieri sase lei, cursul urcand pana la 28.148 de lei, in conditiile in care cotatiile pe pietele internationale au fost stabile.

Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 36.080/36.130 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand pana la o minima a zilei de 36.035/36.085 de lei/euro. De la acest nivel au aparut in piata ordine de cumparare, euro apreciindu-se pana la 36.280/36.330 de lei. Spre finalul zilei cotatiile au coborat din nou, piata inchizandu-se in cotatii de 36.200/ 36.250 de lei pentru un euro.

"In spatele cumpararilor de ieri s-a aflat BNR, interventia avand rolul de a preveni o eventuala cadere a cursului dupa cresterea semnificativa a inflatiei. Totodata, marti au ajuns la scadenta mai multe emisiuni de titluri de stat, care totalizau aproximativ 30 mil. euro si este posibil sa fi existat si unele iesiri de capitaluri. Volumele tranzactionate au crescut sensibil, depasind probabil 200 mil. euro. Ma astept insa ca in zilele urmatoare cotatiile sa coboare din nou spre 36.100 de lei pentru un euro", a apreciat un dealer.

Lichiditatea pietei a fost scazuta in ultima perioada, in conditiile in care interesul pentru tranzactionare a scazut o data cu diminuarea volatilitatii.

Volumul operatiunilor interbancare a fost marti de 91 de milioane de euro, iar media ultimelor sedinte este de 83 mil. euro. Piata a inregistrat un deficit de 20 mil. euro, in conditiile in care vanzarile de valuta catre clienti au totalizat 110 milioane de euro.

Pe piata de la Sibiu nu s-au incheiat nici ieri, pentru a doua zi consecutiv, contracte futures leu/euro cu scadenta iunie. Euro a fost cotat pentru sfarsitul lunii iunie la 36.140 de lei, in crestere usoara fata de ziua precedenta.

Pe pietele internationale dolarul a slabit usor, cotatiile urcand pana la 1,2870 dolari/euro. Analistii spun insa ca pe termen scurt moneda americana pastreaza inca perspective de apreciere.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au crescut usor, osciland intre 7,5% si 9% pe an, jucatorii anticipand o crestere a dobanzii la care banca centrala sterilizeaza sume din piata. BNR nu a organizat ieri licitatie pentru a atrage depozite la o luna, pentru a treia zi consecutiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO