Bănci și Asigurări

BNR menţine din nou rata dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, în linie cu aşteptările majorităţii analiştilor

BNR menţine din nou rata dobânzii de politică...

Autor: Roxana Rosu

03.10.2018, 13:18 245

BNR a decis în ÅŸedinÅ£a de astăzi a Consiliului de AdministraÅ£ie să menÅ£ină rata dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an ÅŸi nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an.

De asemenea, Banca Centrală a păstrat rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an ÅŸi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ÅŸi în valută ale instituÅ£iilor de credit.

Decizia luată astăzi de BNR este în linie cu aÅŸteptările majorităţii analiÅŸtilor, având în vedere prognoza de scădere a inflaÅ£iei în perioada următoare ÅŸi încetinirea creÅŸterii economice. 

Următoarea şedinţă de politică monetară este programată în luna noiembrie.

BNR a iniţiat în acest an ciclul de înăsprire a politicii monetare majorând dobânda-cheie de trei ori. În prima şedinţă de politică monetară din 2018, din ianuarie, boardul BNR a reluat procesul de majorare a dobânzii-cheie, după o pauză de un deceniu, rata urcând de la 1,75% până la 2%. În februarie dobânda-cheie a fost majorată din nou, până la 2,25%, iar în luna mai a urmat o nouă creştere, până la 2,5%.

La şedinţele de politică monetară din lunile iulie şi august, boardul băncii centrale a decis să menţină dobânda-cheie la 2,5%.

Inflaţia a sărit în luna august, din nou, peste 5%, după ce dădea semne că intră pe o pantă descendentă. În august, preţurile de consum au crescut cu 5,1% comparativ cu august 2017, după ce în iulie inflaţia anuală scăzuse la 4,56% de la 5,41% în iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO