Bănci și Asigurări

BNR nu crede in revigorarea economisirii

BNR nu crede in revigorarea economisirii

Populatia si-a amanat cheltuielile si a economisit mai mult in toamna trecuta doar in asteptarea ieftinirilor de dupa aderarea la UE, considera BNR

20.02.2007, 19:13 15

Inclinatia pentru economisirea in valuta a continuat sa se accentueze in ultima parte a anului trecut. Viteza anuala de crestere a soldului depozitelor in moneda straina exprimat in euro a atins in lunile octombrie si noiembrie maxime ale ultimilor patru ani si jumatate - 37,9% fata de 32,4% in perioada iulie-septembrie, potrivit datelor BNR publicate in ultimul Raport trimestrial asupra inflatiei.
Una dintre explicatiile gasite de banca centrala: "intensificarea puternica" a remiterilor lucratorilor romani din strainatate, ritmul mediu de crestere ajungand la 35,8% in octombrie-noiembrie, mai mult decat dublu fata de o medie de 15,8% inregistrata in trimestrul al treilea. Cu toate ca in paralel a accelerat si cresterea in termeni reali a depozitelor in lei ale populatiei, pe seama cresterii salariilor si a dobanzilor oferite de banci, Banca Nationala se indoieste ca ar fi vorba de o schimbare durabila de comportament in sensul reorientarii apetitului dinspre consum, direct din banii disponibili sau pe credit, spre economisire pe termen mai lung.
Mai mult, BNR nu crede ca ar fi vorba neaparat nici despre atingerea plafonului datoriilor bancare suportabile cel putin de catre persoanele fizice cu venituri relativ mici, desi bancherii au remarcat o atenuare a cererii mai ales pe segmentul creditelor de consum in ultima parte a anului trecut.
In viziunea BNR ar fi vorba mai degraba despre o "intrerupere si o amanare temporara a unor cheltuieli ale populatiei", pe fondul asteptarilor ca in urma intrarii Romaniei in UE sa apara ieftiniri ale unor bunuri de larg consum, chiar si pe piata imobiliara, precum si noi reduceri ale dobanzilor la credite sub presiunea concurentei comunitare.
Si totusi, firmele din domeniul comertului cu amanuntul au continuat sa inregistreze in trimestrul al patrulea cresteri ale cifrei de afaceri apropiate de ritmurile medii anuale din trimestrul al treilea. Aceeasi tendinta s-a regasit si la firmele din sectorul serviciilor. Desi creditul a incetinit, mai ales pe segmentul in moneda nationala, dinamica inalta a consumului populatiei a fost sustinuta mai departe, in viziunea BNR, de "cresterile consistente ale salariilor si ale remiterilor din strainatate".
In perioada octombrie-noiembrie, ritmul mediu de crestere reala a salariului mediu net pe economie a fost de 11,7%, cu 2,5 puncte procentuale mai mult decat in trimestrul al treilea. BNR a sesizat in raportarile primite de la bancile comerciale o reducere ampla a nivelului mediu al volumelor imprumuturilor noi de care au dispus persoanele fizice. Scaderea a avut loc insa exclusiv pe segmentul creditelor in lei, al caror ritm mediu anual de crestere s-a redus in primele doua luni ale trimestrului IV la doar 0,5%, fata de o viteza spetaculoasa de 85% in trimestrul al treilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO