Bănci și Asigurări

BNR nu se hotaraste daca sa lase leul sa se aprecieze

21.09.2004, 00:00 17

Euro s-a apreciat ieri cu 125 de unitati, pana la un curs de 41.208 lei, sustinut de cumparari substantiale de valuta. Chiar dupa aceasta apreciere substantiala, euro nu a trecut inca denivelul inregistrat la inceputul anului.
Dolarul a inreistrat ieri o apreciere mai accentuata, fiind evaluat de Banca Centrala la 33.917 lei, cu 260 de unitati mai mult decat cotatia precedenta.
Aceste evolutii nu modifica insa substantial performanta leului de la inceputul anului comparativ cu cosul valutar, fata de care pastreaza o deperciere in termeni nominali de 0,85%. In termeni reali, leul s-a apreciat fata de cos in acest interval cu 4,75%. Banca Nationala a anuntat, in mai multe randuri, ca urmareste o apreciere reala a leului de 2 - 4% pana la sfarsitul anului. Tinta pare tot mai dificil de atins, in contextul in care pe piata se mentine un excedent de valta, alimentat de intrarile subtantiale de capital. Si nu exista motive pentru care situatia sa se schimbe pana la sfarsitul anului.
Piata valuatara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 41.100/41.130 de lei/euro, la nivelul inchiderii de vineri. In primele ore de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand treptat pana la o minima de 41.050/41.080 de lei/euro. Dupa ce acest nivel a fost atins, trendul s-a inversat pe fondul unor cumparari substantiale de valuta. In acest context, cotatiile au crescut treptat pana la 41.190/41.220 de lei/euro. In continuare, cotatiile au coborat usor pana la 41.170 de lei/euro, dupa care au urcat pana la o maxima de 41.240/41.270 de lei/euro. Aceste este, de altfel, cel mai inalt nivel atins de euro din luna ianuarie. Dupa ce acesta maxima a fost atinsa jucatorii au inceptu sa vanda valuta, dar cotatiile au ramas mult timp la 41.200 de lei/euro. Sprefinalul sedintei vanzarile au fost reluate, piata inchizandu-se in cotatii de 41.100/41.130 de lei/euro.
"In prima parte a sedintei, cotatiile au urcat pe fondul unor tranzactii speculative. Maxima zilei a fost atinsa, probabil, pe fondul unor vanzari substantiale carte clienti. Este posibil insa ca BNR sa fi intervenit spre finalul sedintei, mentinand cotatiile la nivelul de 41.200 de lei/euro. Vanzarile de valuta la inchiderea pietei indica un posibil excedent de valuta din relatiile cu clientii", a comentat un dealer. Parerile sunt insa impartite, unii jucatori dand drept sigura o interventie a Bancii Centrale. "In spatele cumpararilor de valuta s-a aflat, cu siguranta, BNR. Sumele atrase nu au fost foarte mari, ajungand la 50 de milioane de euro. implicit, volumele tranzactionate pe piata au fost substantiale, dar nu vor stabili noi recorduri", a apreciat un alt dealer.
In ultima perioada, interventiile Bancii Centrale au coincis cu aparitia pe piata a unor excedente mari de valuta pe clienti.
In luna august, pe piata s-a inregistrat un excedent mediu zilnic de patru milioane de euro. Situatia s-a mentinut sI in prima jumatate a lunii septembrie. Primul deficit de valuta din acesta luna, de 13 milioane de euro, s-a inregistrat vineri.
Aprecierea dolarului la Bucuresti a fost alimentata si de evolutia pe pietele internationale, unde moneda americana a continuat sa se intareasca si ieri. Cursul a coborat de la 1,2160 dolari/euro, nivel inregisrtat la deschidere, pana la 1,2135 dolari/euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat ieri intre 17,75% si 18,75% pe an. Jucatorii nu se asteapta sa apara modificari substantiale ale bandei de variatie in urmatoarele zile, pe fondul surplusului de moneda care se mentine pe piata. Banca Nationala a intervenit ieri pentru sterilizarea excesului de moneda din piata, incercand sa atraga depozite pe o luna in valoare de 11.800 de miliarde de lei. Pana la sfarsitul zilei au fost plasate depozite in valoare de 6.960 de miliarde de lei, la o dobanda de 18,75% pe an. La licitatia organizata vineri, BNR a atras depozite in valoare de 2.050 de miliarde de lei.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO