Bănci și Asigurări

BNR: Nu vom avea o depreciere majora

05.10.2006, 20:25 12

Leul nu este pandit de riscul unei deprecieri majore, chiar daca deficitul de cont curent tinde spre 10% din PIB, pentru ca dezechilibrul este bine balansat de investitiile straine directe si de perspectivele macroeconomice bune, sustine Cristian Popa, viceguvernator al BNR.
"Desi riscurile unei evolutii oscilante a cursului nominal sunt oricand prezente, nu ma astept la o depreciere majora pe termen scurt a leului, in primul rand pentru ca perspectiva macroeconomica este mai buna decat la alte tari din regiune. Am vazut deprecieri ale monedelor acolo unde investitorii au considerat ca deficitele externe sunt nesustenabile", a declarat pentru ZF Cristian Popa.
El spune ca nu este si cazul Romaniei, unde deficitul poate fi explicat si este evident sustinut de intrari de capital pe termen lung. "Nu este exclus sa apara riscuri de depreciere intr-un orizont de timp de 3-5 ani, daca dezechilibrul nu da semne de corectare, iar procesul de repozitionare a investitorilor fata de ansamblul pietelor emergente va avea loc in valuri, pe termen mai indelungat."
Popa estimeaza ca deficitul de cont curent va ajunge anul acesta la 9-10% din PIB, fata de prognoza anterioara de 8-9%.
"Cred ca FMI este prea pesimist cand il vede la peste 10%. Totusi, o crestere continua nu este sustenabila, chiar daca acum avem o acoperire de 80% cu investitii straine directe", spune Cristian Popa.
El nu exclude posibile reactii ale leului "in ecou" cu celelalte monede importante in regiune, insa de amplitudine mai mica, asa cum s-a si intamplat deja. Oricum, Popa nu intrevede scenarii care sa impuna interventii ale Bancii Nationale pe piata valutara, desi reafirma ca BNR este gata sa o faca la nevoie.
"Nu vedem ca in viitorul previzibil sa fie nevoie sa actionam pe piata valutara", a declarat viceguvernatorul. Pe 12 octombrie se implineste un an de la ultima interventie directa a bancii centrale pe piata valutara.
"A fost una dintre cele mai intelepte decizii ale BNR sa lase piata sa dicteze cursul. Lipsa interventiilor a limpezit lucrurile si ajuta la indentificarea intrarilor de capital speculativ", spune Popa. Unii jucatori de pe piata sustin ca BNR inca manipuleaza cursul atunci cand doreste, prin calibrarea operatiunilor de pe piata monetara.
Popa afirma ca este aparent greu de explicat cat de putin se misca acum cursul. "In fapt, cred ca reprezinta cea mai buna dovada a unei piete care se autoregleaza".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO