Bănci și Asigurări

BNR plateste mai putin la rezervele minime

BNR plateste mai putin la rezervele minime

Dobanzi mai mici la rezervele minime - Dobanzile platite de BNR bancilor pentru rezerve minime obligatorii

20.10.2009, 23:15 37

BNR a redus dobanzile platite bancilor pentru sumele tinute inconturile de rezerve minime, atat in lei, cat si in euro saudolari, insa bancherii constata ca, spre exemplu la valuta, bancacentrala este acum mai darnica decat jucatorii de pe pieteleinternationale.

La lei, dobanda a coborat de la 4,09% pe an la 3,86% incepanddin octombrie. La euro, dobanda primita de banci pentru rezerveleminime a coborat de la 1,7% pe an la 1,57% pe an. La dolar, dobandaeste acum de 0,97% pe an, fata de 1,29% pe an.

Pentru bancheri vestea nu este buna, pentru ca inseamna veniturimai mici la niste sume consistente, de ordinul miliardelor de leisi de euro. Pe de alta parte, dobanzile oferite de BNR la euro saula dolar sunt cu mult peste nivelul dobanzilor de pe pieteleinternationale.

"In anii trecuti dobanzile pareau mici pentru ca atunci aveaioportunitatea sa dai credite. Daca as da credite, 1,57% pe an laeuro mi s-ar parea foarte prost. Acum insa bancile au lichiditatiexcedentare, pe care le plaseaza pe piata interbancara. Daca teuiti pe pietele internationale, dobanzile sunt mult mai mici decatce plateste BNR", comenteaza un bancher care a preferat sa isipastreze anonimatul.

Spre exemplu, pe piata monetara europeana, indicatorul Euriborpentru maturitatea de o luna este de 0,43% pe an, iar pentru un anajunge la 1,25% pe an. Indicatorul Eonia, care reprezinta o medieponderata a dobanzilor pentru toate plasamentele in euro pe o zifacute de cele mai active banci, este in prezent la nivelul de 0,3%pe an.

BNR cere bancilor comerciale sa imobilizeze sub forma de rezerve30% din fondurile atrase in valuta cu scadente mai mici de doi ani.Pentru fondurile atrase in lei, rata de constituire este de15%.

Potrivit reglementarilor, BNR calculeaza dobanzile platitepentru rezervele minime constituite in functie de dobanzile oferitede banci clientilor la depozitele pe o zi (over-night).

La rezervele minime in lei dobanda inregistreaza o scadereconsistenta fata de nivelurile la care se gasea la inceputulanului. In februarie dobanda a atins un varf de 5,9% pe an, inconditiile in care si bancile erau foarte darnice cu clientii,majoritatea jucatorilor fiind prinsi intr-o lupta dura pentruatragerea de resurse. Acum lupta bancilor pentru lichiditati s-amai calmat, dar dobanzile platite clientilor raman la niveluriatractive, niciun jucator nedorind sa riste sa isi piarda clientiiin fata concurentei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO