Bănci și Asigurări

BNR plateste o dobanda de 7,32% pe an la certificatele de depozit pe trei luni

BNR plateste o dobanda de 7,32% pe an la certificatele de depozit pe trei luni
13.04.2007, 20:18 20

BNR a vandut ieri certificate de depozit pe trei luni in valoare de 2 miliarde de lei (599 milioane de euro), peste nivelul propus initial, la o dobanda medie de 7,32% pe an.
Dobanda maxima pe care banca centrala a acceptat sa o plateasca a fost de 7,5% pe an, la nivelul dobanzii de politica monetara. In luna martie, BNR a vandut certificate de depozit in valoare de aproape 200 de milioane, la o dobanda de 7,96% pe an.
La licitatia de ieri banca centrala a atras suma maxima posibil, reprezentand 125% fata de volumul anuntat initial, de 1,6 miliarde de lei. La inceptul saptamanii BNR a mai atras 2 miliarde de lei de pe piata monetara in depozite la o luna, iar Finantele au vandut miercuri certificate de trezorerie pe un an in valoare de 422 milioane de lei. Titlurile de stat au fost plasate miercuri la un randament de 7,23% pe an, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de licitatia precedenta.
Pe de alta parte, in piata au intrat saptamana aceasta 1 mld. lei din scadente la depozite la o luna la BNR, iar astazi ajunge la scadenta o emisiune de certificate de depozit de 2,5 mld. lei.
Desi BNR a atras un volum important, dobanzile pentru scadentele scurte au coborat la niveluri de 5%-6% pe an, pe fondul acumularii de lichiditati excedentare. Aparent, dealerii s-au grabit luna aceasta sa isi acopere cerintele de constituire a rezervelor minime obligatorii, dupa ce in martie mai multe banci s-au vazut nevoite sa plateasca dobanzi de peste 20% pe an petru a atrage lichiditati in ultimele zile ale perioadei de rezerva. Pe de alta parte, la sfarsitul acestei luni ar putea sa apara o cerere suplimentara de lichiditati din partea clientilor companii, care vor avea de efectuat plati catre buget. Oferta bogata de plasamente din ultimele zile nu a atras insa atentia jucatorilor straini, care au ramas in afara pietei. De marti, cand s-a reluat tranzactionarea pe piata valutara, cotatiile au oscilat intr-o banda foarte ingusta, in apropierea nivelului de 3,34 lei/euro, pe fondul unei lichiditati scazute.
Euro era tranzactionat la inchiderea pietei de ieri la 3,34/3,3420 lei, usor mai sus comparativ cu nivelul de miercuri. BNR a calculat un curs de 3,3406 lei pentru un euro, cu 0,22 bani peste nivel precedent. Dolarul a pierdut 0,18 bani, coborand la 2,4845 lei, un nou minim al ultimilor sase ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO