Bănci și Asigurări

BNR: Reducerea rezervei valutare pentru alimentarea bugetului încalcă statutul UE şi Constituţia

BNR: Reducerea rezervei valutare pentru alimentarea bugetului încalcă statutul UE şi Constituţia
16.07.2010, 17:13 29

BNR a primit pentru avizare o propunere legislativă care prevedemajorarea veniturilor bugetare prin reducerea rezervelor valutare,iniţiativă pe care banca centrală o respinge întrucât încalcăstatutul BNR, Tratatul UE şi Constituţia, a declarat AdrianVasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Propunerea legislativă, depusă la Biroul Permanent al Senatului în14 iunie, îl are ca iniţiator pe senatorul liberal Ioan Ghişe şivizează completarea şi modificarea legii bugetului de stat pe 2010,scrie Mediafax.

"În primul rând, BNR observă că în proiectul de lege nu se faceprecizarea dacă participarea BNR la majorarea veniturilor bugetarear urma să se producă prin creditare sau prin finanţarea de cătreBNR a bugetulu de stat. Cert este că ambele ipoteze încalcă gravlegea statutului BNR. În această lege se stipulează limpede că seinterzice Băncii Naţionale orice tip de creditare a statului", adeclarat Vasilescu.

Totodată, articolul 123 din Tratatul privind funcţionarea UE aratăcă în legislaţia naţională a unui stat membru nu pot existaprevederi prin care să se stabilească în sarcina unei băncicentrale finanţarea unei autorităţi publice.

"Mai mult, prin articolul 130 din Tratat, li se interzice băncilorcentrale să accepte instrucţiuni din partea organismelor UE, aguvernelor statelor membre sau de la orice alt organism. Inclusivîn Constituţia României, la articolul 148, alineatul 2, se arată căprevederile tratatelor constitutive ale UE şi celelaltereglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate faţăde dispoziţiile contrare din legile interne cu respectareaprevederilor actului de aderare. Prin urmare, proiectul de lege încauză încalcă legea statutului BNR, Tratatul UE şi ConstituţiaRomâniei", a precizat oficialul BNR.
El a adăugat că în raportul de convergenţă din mai 2010 elaborat deBCE se atrage atenţia că legislaţia românească nu îndeplineştetoate cerinţele privind independenţa băncii centrale şi interdicţiafinanţării monetare. Citiţi mai mult despre propunerealegislativă de alimentareaa bugetului cu rezervele BNRpe www.mediafax.biz


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO