Bănci și Asigurări

BNR scoate licitaţiile de titluri de stat din „epoca faxului“

18.07.2010, 23:38 16

Dupa trei ani de pregătiri, testări şi discuţii, BNR şi-a dataprobarea pentru ca începând de pe 2 august băncile să-i transmităonline ofertele de cumpărare la licitaţiile de titluri de stat şinu pe fax, aşa cum încă se procedează.
BNR este administratorul pieţei primare a titlurilor de stat emisede Ministerul Finanţelor.
Tot de pe 2 august, băncile interesate să participe la operaţiunilede piaţă organizate de BNR (licitaţii de atragere de depozite,operaţiuni repo) sau cele care solicită acces la facilitatea dedepozit sau la cea de credit oferite de banca centrală vortransmite documentele necesare prin mijloace electronice.
România a rămas ultima ţară din UE care foloseşte un sistem bazatpe hârtii la licitaţiile de titluri de stat, deşi MinisterulFinanţelor a cumpărat de la începutul lui 2007 o aplicaţie Reuterspentru implementarea platformei informatizate de licitare.
Transmiterea prin fax a ofertelor de subscriere inclusiv laoperaţiunile de piaţă ale BNR a creat în unele ocazii probleme defuncţionalitate pentru băncile participante la licitaţii mai alesîn episoadele de criză de lichiditate, într-o anumită situaţieajungându-se la reluarea licitaţiei.
În acelaşi timp, dealerii au invocat de mai multe ori problema deprestigiu al pieţei locale pe care sistemul bazat pe fax o ridicăîn ochii băncilor străine.
Pe lângă stocul de titluri care a rămas multă vreme redus, acestaar fi un motiv pentru care mari jucători străini de talia JP Morganşi HSBC nu ar fi interesaţi să intre pe lista dealerilor primari pepiaţa titlurilor de stat din România, aşa cum au făcut-o în Cehiasau în Ungaria.
Informatizarea licitaţiilor de titluri de stat şi a celororganizate de BNR va scurta timpul de procesare a ofertelor şi destabilire a rezultatelor, ducând la optimizarea tranzacţiilor. Înacelaşi timp, va fi diminuat riscul operaţional pe care îl implicăprocedura cu hârtii. De pildă, dealerii vor obţine automatconfirmarea primirii de către BNR a mesajelor transmise.
Pentru licitaţiile de titluri de stat, băncile vor scanadocumentele privind oferta de cumpărare, inclusiv copiile ordinelorde cumpărare de la clienţi, şi le vor transmite BNR până la ora12:00 în ziua licitaţiei sau la altă oră specificată anume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO